Púder Nélkül

2011.07.10. 05:15

Visszanőtt a szárnyam!

Egy harcos és egy kislány is lakik Atkári Tímeában (34), aki két fiúcska anyukája. Elvált, egyedül neveli a gyerekeket, és sugárzó életszeretet mosolyog a szemeiből.

Merklin Tímea

Lakása egy negyedik emeleti parasztház, ahogy ő nevezi, ahol mindennek története van. A széki nagyanya kéziszőttese a függöny, az őrségi vásárban szerzett szőttes az asztalterítő, a falon kicsi dagasztóteknő, zsemlének, cipónak való méret. A vesszőből font polcot Nemesgulácson guberálta. A fürdőben meglepő a kád helyett a dézsa, amit egy zalaszentgróti kádármesterrel csináltatott.

- Nemesbődön csodaszép házunk volt a férjemmel, nagyon sokat dolgoztunk benne a két kezünkkel. Négy gyereket álmodtam bele, de csak kettő lett, azokból az álmokból meg semmi. Mesékbe illő, naív kislány voltam - mondja Tímea.

A naivitás ma már nem áll, de az igen, hogy igyekszik őrizni azokat az értékeket, amit a mesékből kapott. Az igazat, a szépet, a jót, az őszintét... Hamvas Bélától való az idézet, amit kézzel írt nagy betűkkel a hálószobája falára: "Keressem meg a pozitív jelentést. Ha nem találom, keressem tovább. Minden sötétség igazi értelme a Fény. Minden szenvedés értelme, hogy Öröm."

- Igyekszem jó anya lenni, csak nincs elég idő. Jó lenne nyugodalmasan reggelit készíteni, putyulgatni hosszan a fiúcskákat, este nem fáradtan hazajönni, vacsorát adni, kipiszkálni a zokniszöszt a lábujjak közül, akkor jönnek ki  belőlük a legjobb történetek. Háromféle munkát végzek, reggel fél hatkor kell kelni, este hatig dolgozni, hogy ne omoljon össze a birodalom. Ápolónő a végzettségem, most iskolatitkár vagyok, szeretném elvégezni az egészségügyi főiskolán a csecsemő- és kisgyereknevelő szakot. -

Honnan van ennyi energia?  töprenghetünk, de máris jön a válasz: az erő a kis örömök összegyűjtésében van.

- Fontos, hogy mindig legyenek körülöttem emberek. Válás után, mikor zsíros kenyeret ettünk, akkor is kimentünk az arborétumba, és ott szedtük a kenyérre a snidlinget. Az élmény a tiéd. Lehet, hogy ez többet ér, mintha valaki százezerért vesz  egy nyaralást. A legtöbb ember azért boldogtalan, mert bemozizza magának, hogy nincs más lehetőség. Egyik pilanatban harcosnőnek érzem magam, a másikban kislánynak. A legtöbb hétköznapi történet benne van a mesékben, amiktől tud mosolyogni az ember. -

Abban a kérdéskörben is járunk egyet, hogy mennyire nehéz egyedül megállni a világban, a mai zűrzavarban. - Sokat gondolkodom, miközben teszem a dolgom, hogy manapság az emberek hitét, és a Földdel való kapcsolatát veszik el. A Waldorf iskola gyönyörűen odaadja azt a gyerekeknek, hogy hogyan lesz a magból szár, a száron kalász, a kalászból kenyér. Sokan el sem tudják képzelni, mit tennének, ha nem lenne bolt, ahonnan haza lehet hozni a kenyeret...

Tímea napi tíz óra munka után hazamegy, otthon a 11 éves Ádám és a 8 éves Ákos várja. Az édesapjukkal nagyon jó  a kapcsolat, sőt annak kétgyerekes barátnőjével is.

- A házasság és a válás nagy lecke volt. Van bennem dög bőven, nehéz ezt elviselni egy másik embernek. De megtanultam letörni is ezt a dögöt. Máig rendkívül fontos, hogy az apukájuk jó mintát hozzon ide, ne pattogjon körülöttük az a fesztültség, ami a szakításból fakad. Ha kell én vigyázok mind a négy gyerekre... Anno én határoztam el, hogy váljunk szét. Azt gondoltam, nem vagyok jól, nem vagyok jó csaj otthon, te nem vagy jó pali velem, ezt meddig lehet. Azt gondoltam, fiatalok vagyunk, csináljuk meg ezt újra. De ez nem olyan egyszerű. Most egyedül élek, másfél éves volt a kisebbik fiam, nagyon csibi, amikor elváltunk, de nem bántam meg. Visszanőtt a szárnyam. A gyerekek körül őszinteség van, igazság, szabadság. Nem hazudozunk, nem játsszuk el, hogy. Lehet ordítani, lehet hülyének lenni, kiengedni a gőzt, mert itthon van a legjobb helyen kint. Egészséges emberi példák vannak. A gyerekek majd fogják mutatni, hogy ezekkel az elvekkel igazam volt-e. Nagyon vigyázok, hogy ne hagyjam őket cserben semilyen helyzetben. Mindig odaállok melléjük, kiállok értük, bizalmuk lehet bennem.

Szerző: Merklin Tímea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!