Receptek

2015.07.19. 17:28

Lekvár sárgabarackból

A lekvár minőségét meghatározza a gyümölcs fajtája. A legjobb az érett, rostos fajta, a kásás gyümölcs más minőségű.

Három-négy kilogramm barackot tegyünk egy nagy tálba vagy vájdlingba, forraljunk négy liter vizet, és a lobogó, forró vízzel öntsük le a barackot, majd négy-öt perc elteltével kezdjük lehúzni a héját, és távolítsuk el a magját. Rögtön nagyobb lábosba rakjuk és gyorsan dolgozunk, hogy ne barnuljon meg. Feltesszük forrni, nagyobb fejű fakanállal sűrűn keverjük, főleg az edényünk alját, hogy ne égjen le. Nyolc-tíz perc forrás, puffogás elteltével kb. két kiló kristálycukrot (ízlés szerint akár többet) teszünk hozzá, és ha újra forrni kezd, lassan forraljuk sűrűn kevergetve. Nyolc-tíz perc után úgy merjük a száraz, alaposan tisztára mosott üvegekbe, hogy azokat melegvizes edénybe állítottuk. Az üvegekbe kimert lekvárt 12-16 órán át hagyjuk kihűlni, hogy a teteje bebőrösödjön, majd finoman meghintjük szalicillel. Kissé nedves celofánnal és gumigyűrűvel lezárva tároljuk.

Vné Erzsébet

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!