JEGYZET

2021.05.14. 06:30

Épül, szépül

Petrik József

Kis hazánkban egymást érik a nagy sportberuházások. Az elmúlt években olyan létesítmények születtek, illetve nőttek ki a „földből”, amelyekre nemcsak a helybeliek, de az egész ország sportszerető népessége büszke lehet. Olyan stadionok, uszodák, csarnokok, amelyek színvonalára, szolgáltatásaira, kényelmére, komfortosságára és nem utolsósorban a küllemére a kontinens bármelyik országában csettintenének a szurkolók. Ezeken a nagy beruházásokon túl is, kisebb-nagyobb felújításon, „ráncfelvarráson” szinte valamennyi számottevő sportlétesítmény átesett már vagy átesik. Ez pedig plusz vonzerő lehet a nézőknek is.

Itt van például az új, multifunkcionális tatabányai sportcsarnok. Bizonyára vannak olyanok a városban, akik még emlékeznek arra, hogy a Bányász élvonalbeli férfi-kézilabdacsapata a futballstadion hátsó traktusában lévő vörös salakos pályán is játszott.

Az emlékezőknek persze ehhez korban közelíteniük kell legalább a hetedik ikszhez, illetve már egészen fiatalon meccsre járók lehettek, mint jómagam. Édesapám ugyanis öt-hat évesen vitt magával először kézimeccsre. Lelátó helyett ott kellett egyensúlyozni a kopott füvű domb­oldalon, úgy drukkoltunk. De azért jó volt, különösen, ha nyert a Bányász.

Hatalmas minőségi váltást hozott, amikor megépült a bitumenes pálya ötszáz férőhellyel. Ám gyorsan kiderült, hogy ez kevés, mert gyakran a kerítésen is fürtökben lógtak a szurkolók. Bő ötven éve, ’70-ben, a csarnok megépülésével újabb szintet lépett a megye­székhelyen a kézilabda. Itt közel ezer drukker elfért már, miközben a tatabányai kézilabda első aranykora is elkezdődött. Bajnoki címek, kupagyőzelmek és sikeres nemzetközi szereplések szegélyezték a tatabányai fiúk útját. De már a Bányász első európai kupamérkőzésén beigazolódott, a csarnok is kicsi, hiszen ezer ülőhelyre tizenegyezer jegyigénylés érkezett.

Most, így, bő ötven esztendő múltán viszont egy csodacsarnok épül Tatabányán. Ez az új a sportok palotája, több sportág otthona lehet. Arról nem is szólva, ha a Grundfos Tatabánya KC kézilabdázói ismét kijutnak az Európa-ligába, a csapatnak már nem kell a csoportkörben Győrben megvívnia a „hazai” találkozóit, mint tette az elmúlt években.

Ez egy olyan létesítmény lesz, amely minden használójának minden igényét kiszolgálja.

Egy olyan, amelyikben valószínűleg valamennyi, meccsre kilátogató néző kényelmesen elfér. Nem mellékesen már most kívülről és belülről is lenyűgöző a létesítmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!