Vasszécseny

2015.12.18. 20:27

Immár biztonságban a kerékpárosok Vasszécsenyben

A hónapok óta tartó építkezés eredményeképpen 1241 folyóméter kerékpárúttal gazdagodott a település. Péntek délután a községházán tartották az ünnepélyes avatót.

Tersztyánszky Krisztina

A Bucsutól egészen Kámig tartó kerékpárút ötlete már a kilencvenes évek elején felvetődött. Bár akkor a tervek is elkészültek, a megvalósítás csak apró szakaszokban sikerül az útba eső településeknek. Most Vasszécsenynek sikerült közel 192 millió forint támogatást kapnia, amiből elkészülhetett egy újabb belterületi szakasz, a Gyöngyös utca és a Széchenyi utca között. Zsolnai Zoltán polgármester az átadón hangsúlyozta: nehéz és költséges munka volt, sok közművet kellett kiváltani. Az azonban már tarthatatlan volt, hogy a kerékpárosok vagy a forgalmas 87-es úton, vagy szabálytalanul, a járdán kényszerültek közlekedni. A most elkészült 3,25 méter széles úton osztott pályát kapott a gyalogos-, és a kétirányú kerékpáros forgalom. A fejlesztés mind a munkába kerekezők, mind a településen belül közlekedők, mind  a turisták közlekedését megkönnyíti.

V. Németh Zsolt államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a kerékpárút nemcsak a biztonságot szolgálja, hanem a környezetvédelem ügyét is. „Sok ilyen apró döntésből áll össze, hogy élhető Föld maradjon utánunk” – fogalmazott. A faluvezető ehhez hozzátette: a helyi felnőttek és  gyerekek számára szemléletformáló tanfolyamot  szerveztek, hogy minél többen válasszák az egészséges és hasznos kerékpározást. Az óvodások és iskolások számára rajzpályázatot is hirdettek a témában. A kerékpározás mellett tette le voksát az új létesítményt megáldó helyi plébános, Merkli Ferenc is, akinek számára nem telik el nap, hogy nyeregbe ne pattanna. Pődör György Vasszécsenyben élő költő-tanár pedig az alkalomra írt versét olvasta fel, melyben  humoros oldaláról közelítette meg a biciklis létformát.

Zsolnai Zoltán zárszóként hangsúlyozta: az önkormányzat már dolgozik a még hiányzó 2,7 kilométeres szakasz megépítésén. Várhatóan tavasszal megkezdődik a volt rumi vasút nyomvonalán a Csempeszkopács felé vezető szakasz építése, amely mellett padokat, esőbeállókat, szemétgyűjtőket és tájékoztató táblákat is elhelyeznek.

Az ünnepség után a résztvevők kivonultak az útra, ahol tucatnyi kerékpáros gyerek izgatott várakozása közepette vágta át a szalagot V. Németh Zsolt államtitkár, Zsolnai Zoltán polgármester, valamint Krenner Tibor, a kivitelező cég képviselője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!