Állásbörze

2017.04.19. 19:30

A munkavállalókért meg kell küzdeni

Szombathely (btk) - Sikeres volt a II. Vas Népe Állásbörze: a tavalyihoz hasonlóan nagy volt a forgalom.

Németh András

Kitűnő lehetőséget adott a közvetlen kapcsolatteremtésre tegnap az Agora - Művelődési és Sportházban megrendezett börze: álláskeresők, munkahelyváltást fontolgatók találkozhattak vállalatok, cégek képviselőivel.

Nem szegte kedvét a látogatóknak a viharos szél és a metsző hideg - közvetlenül a nyitás után több standot körbeálltak, hogy érdeklődjenek a kiadó pozíciók iránt. A kiállítóhelyeket pedig már jóval a kezdés előtt berendezték - molinókkal, reflektorokkal, dekorációval. A pultok mögött készséges HR-vezetők, -asszisztensek fogadták az érdeklődőket. Az állásbörze forgatagában minden egyes jelentkezőnek személyre szabott tanácsokat adtak a cégképviselők.

Egy légtérben, a sportház tágas, levegős nagytermében a kínálat jó esetben találkozott a kereslettel. A végzettséghez és munkatapasztalathoz kötött állásoktól kezdve a szakképzettséget nem igénylő munkakörökig találhattak maguknak megfelelőt azok, akik részt vettek a rendezvényen.

- Az állásbörzének aktualitást ad, hogy néhány szakma különösen nehéz helyzetben van, sok betöltetlen állásra szinte alig találnak jelentkezőket - kezdte köszöntőjét Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója az állásbörzén. Kiemelte: a Pannon Lapok Társasága a maga eszközeivel segít, hogy egy cég se kerüljön HR-problémák miatt nehéz helyzetbe, és azt is fontosnak tartja, hogy minden egyes álláskereső találjon méltó munkát. Hozzátette: bár az interneten számtalan állásajánlattal lehet találkozni, vannak, akik szívesebben és könnyebben boldogulnak személyesen. Örömét fejezte ki, hogy a börze híre nagyon sok érdeklődőhöz eljutott - ennek érdekében speciális melléklet készült az eseményre, valamint a napilapban, a Vas Népe online felületén és Facebook-oldalán is lehetett tájékozódni a részt vevő cégekről.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott is a személyes találkozások fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. Mint mondta, azt az internet világában hajlamosak vagyunk lebecsülni. Szélesebb összefüggések vonatkozásában elemezte a munkaerőpiaci helyzetet: utalt arra, hogy az elmúlt hat évben nagy utat tettünk meg, hiszen míg 2010-ben 11 százalékos volt a munkanélküliség, ma 7 százalék. Akkor 3,8 millió ember dolgozott Magyarországon, ma 4,4 millió. A munkabérek tekintetében sok még a tennivaló, mondta, de emelkedtek a bérek. Hozzátette: sokat kell még tenni azért, hogy az EU-s tagországok közötti munkabérkülönbség megszűnjön.

Hangsúlyozta, hogy felkészült munkavállalók kellenek a munkaerőpiacra. A megfelelő színvonalú bérekhez megfelelő gazdasági környezet és olyan hozzá-adott értéket tartalmazó termék kell, amelyik versenyképes a világpiacon. Beszélt a munkaadók és a munkavállalók felelősségéről is. A felkészültség, a tudás szerepéről, ami hozzásegít ahhoz, hogy a fejlett technológiát képesek legyenek kezelni. A tudást pedig meg kell szerezni, úgy várhatunk joggal versenyképes béreket. Rámutatott: ma verseny van a munkaerőpiacon - minden munkáltatónak minden munkavállalóért meg kell küzdenie. És ha egy munkavállalót meg akar szerezni, akkor meg kell fizetnie. Feltéve, ha a munkavállaló felkészült és képes az elvárásokat teljesíteni.

Dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester nyitotta meg hivatalosan az állásbörzét. A megyeszékhely munkaerőpiaci helyzetét vázolva elmondta, hogy a város munkaerőhiánnyal küzd. Az állásbörze nagyon fontos találkozó - a két oldal, a munkaadók és a munkavállalók, képviselői meg tudják beszélni azokat a kérdéseket, amelyek foglalkoztatják őket. Ideális esetben a munkavállalók igénye és képzettsége találkozik a felkínált lehetőséggel. Puskás Tivadar reményét fejezte ki, hogy minden, a börzén jelenlevő álláskereső megtalálja azt a munkahelyet, ahol dolgozni akar.

- Az egyik oldalról nézve jó helyzetben van a megye, hiszen itt van a legkevesebb munkanélküli. Ez azonban magában hordozza a problémát is - ezért van szükség állásbörzékre, hallottuk dr. Balázsy Péter megyei jegyzőtől a megnyitót követő fogadáson. Hozzátette: a rendszerszintű változást, az igazi megoldást a képzések, azok megreformálása, a szakképzés, a középfokú oktatás áthangolása jelenti. Az állásbörzék komolyan tudnak segíteni a munka-adóknak és a munkavállalóknak is. Minden egyes egymásra találás sikertörténet.

Németh Balázs, a Vas Népe értékesítési vezetője sikeresnek értékelte az állásbörzét. Elmondta: nagy öröm a szervezőknek, hogy a zord időjárás ellenére rendkívül sokan megfordultak a standoknál. A kiállítók képviselőitől is csak pozitív visszajelzéseket kapott: az előzetesen vártnál sokkal több és magasabban képzett álláskeresővel találkoztak.

Konkrét tapasztalatokról is beszámolt az értékesítési vezető: úgy tűnik, sok pozíciót sikerül majd betölteni azok közül, amelyeket a cégek, köztük szombathelyi, vasvári, lukácsházi, szentgotthárdi, celldömölki munkáltatók az állásbörzén meghirdettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!