Állatvilág

2016.04.16. 18:02

Négylábúak Társasága - Kunhegyesi Tibor kutyakiképző válaszolt az olvasók kérdéseire

Megyei körkép - Kunhegyesi Tibor babérkoszorús kutyakiképző mester vállalkozott arra, hogy megválaszolja olvasóink kutyatartással, -neveléssel kapcsolatos kérdéseit.

Vadas Krisztina

Kunhegyesi Tibor hosszú évtizedek óta a kutyák tanulmányozásának és kiképzésének szenteli életét. Az évek során mindent megtanult róluk, így valódi szakértelemmel tudja megválaszolni a bizonytalan gazdik kérdéseit. A szakértő vállalkozott arra, hogy segítséget nyújt olvasóinknak is.

Kunhegyesi Tibor babérkoszorús kutyakiképző a határozott és következetes nevelés híve (Fotó: Szendi Péter)

KUTYA A KOCSIBAN

Ivett azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy ötéves yorkshire terrier kutyusa az autóban hiperaktív lesz. A történet pontos megértéséhez szükséges tudni, hogy a kutyust rendszeresen elviszik egy Duna melletti helyre, ahol nagyokat labdáznak vele. Az oda vezető úton jelentkeznek általában a problémák: az eb néhány hónapja kezelhetetlenné válik az autóban, hisztizni és „pörögni” kezd. A gazdi azt tudja, hogy a tüneteket valószínűleg az idézi elő, hogy a kutyában rögzült az autó-utazás-játék folyamat, ezért türelmetlenné válik. A kérdés: mit lehetne tenni az izgatottsága csillapítására?

A szakértő elmondta, hogy először is a kutya típusának jegyeit kell ismerni a megoldáshoz. A terrier típusú kutyák genetikailag magukban hordozzák a zsákmányszerző ösztönt. Ezt a szakma apportírozási hajlamnak hívja. Ezért labdáznak szívesen ezek a fajta ebek: a zsákmányszerzés vezérli őket. Sokszor vissza sem akarják adni gazdájuknak a játékot. A terrierek hiperaktivitása abból is fakad, hogy valamikor a patkányozás, a rágcsálófogás volt a feladatuk.

A kis yorkshire - ahogy a gazdája is látta - azért kerül felfokozott izgalmi állapotba, mert rögzült benne a folyamat: autóval elmegyünk játszani. Valószínűleg ennek az ebnek az esetében annyira erős a birtoklási vágy, hogy nem bírja kivárni, míg odaérnek, minél előbb magáénak akarja a zsákmányt. A szakértő egy hasonlattal is segít megérteni a helyzetet: olyan ez, mint amikor éhesen bemegyünk egy étterembe, kérünk egy frissensültet, majd percenként megkérdezzük, mikor hozza már a pincér az ételt. Így van a kutya a játékkal is.

Kunhegyesi Tibor elmondta, ezt a problémát az út megszakításával lehet orvosolni. Ha például egy 200 kilométeres útra indulunk, álljunk meg körülbelül 50 kilométerenként egy pihenőre, ahol pár percig játszunk a kutyával. Így csillapodik benne az izgalom és a játék iránti vágy, és nyugodtabban viseli majd a kutya az utazást.

KAUKÁZUSI NEVELÉSE

Egy másik olvasónk kaukázusi juhászkutyája neveléséhez kért segítséget. A hat hónapos ebet szeretné úgy nevelni, hogy a kutya hallgasson rá, de ne féljen tőle. Kunhegyesi Tibor ehhez is adott tippeket.Az első és legfontosabb dolog az optimális kutya-gazda kapcsolat kialakítása, érzelmi alapon. Az, hogy el tudjuk-e lopni a kutya szívét, a kérdés alfája és omegája. Ez azonban csak kölcsönös vonzalom esetén valósulhat meg. A kutya előtt méltóvá kell válnunk a falkavezér szerepére, és ezt a státuszt meg kell tudnunk őrizni.

A neveléshez határozottságra, következetességre, türelemre, megfelelő mértékű szigorra, empátiára és nagyfokú szeretetre van szükség. Ezek a típusú kutyák lényegesen erősebbek, mint az ember, így az úgynevezett „betörésük” kerülendő, haszontalan. A kaukázusi, és a hozzá hasonló kutyáknál a nem szó szerint vett „lelki terror” mutatkozik hatásosnak, ugyanis a kutyák széles érzelmi skáláján a szégyenérzet is megtalálható.

Emellett fontos, hogy a kutyát ne az érdek (jutalomfalat, ajándék) kösse az emberhez, hanem a feltétel nélküli ragaszkodás, a szeretet és a tisztelet.

Címkék#kutya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!