Állatvilág

2015.08.29. 09:44

Nemcsak útlevél szükséges házi kedvencünk külföldi nyaralásához

SÁRVÁR - Dr. Kereszty Gábor állatorvos elmondta, egyre több helyen elterjedt, hogy kutyás kempingeket alakítanak ki, legyen szó hazai vagy külföldi nyaralóhelyekről. A különbség az, hogy külföldre házi kedvencünket kisállatútlevéllel vihetjük magunkkal.

Bajdó Bettina

– Egyre több gazdi jön be hozzám a rendelőbe, hogy szeretné kedvencét is magával vinni a külföldi nyaralásra – folytatta az állatorvos. – A legtöbb európai uniós országba történő utazáskor elegendő, ha az egységes európai állatútlevéllel rendelkezünk. Állatútlevelet az arra jogosult állatorvostól lehet igényelni. Egyébként éppen idén szigorodtak a szabályok a formátumot illetően. Az állatútlevél addig használható az unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége tart. Az oltásnak az utazás előtt legalább három héttel régebbinek kell lennie, ennyi idő alatt alakul ki a védettség. Ezenkívül féregteleníteni is kell. Elvárás még, hogy indulás előtt 48 órán belül orvosi vizsgálaton essen át. Ha mindez megvan, akkor lehet utazni.

Dr. Kereszty Gábor Buksi kutyával és gazdáival, Sári Róberttel és Kozma Hedviggel a sárvári rendelőben

A déli országokban gyakori a szúnyogok által terjesztett bőr- és szívférgesség. Egyre nagyobb az igény arra, hogy utazás előtt két-három nappal az állat hátára olyan cseppet csepegtessünk, mely megvédi a szúnyogoktól is. Ezt az eljárást egyre többen kérik. – Az utazás után is sokan visszajönnek hozzánk – tette hozzá az állatorvos. – Ha mégis megfertőződne a kedvencünk szív- vagy bőrférgességgel, akkor ezt a korai stádiumban még a szájon át adható féregtelenítő készítménnyel kezelni tudjuk. Ilyenkor ugyanis a férgek még lárva stádiumban vannak, így ezek a szerek hatásosak ellenük. Ezzel a kiegészítéssel nagy biztonsággal védhető meg az állat. A praxisomban idén már találkoztam bőrférgességgel fertőzött állattal, de nem volt bizonyított, hogy külföldről hozta volna magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!