Belföld

2014.04.24. 12:59

Ahol a hősök emléke fakul

Száz éve, hogy kirobbant az első világháború, amely következményeivel súlyosan érintette hazánkat.

Kozma Gábor

Volt olyan történelmi pillanat (Benes-Masaryk javaslat), amikor Magyarország állami léte is megkérdőjeleződött.

A nagy háború egyik tragikus fejezete volt az olasz front, az Isonzó és Doberdó nevekkel fémjelzett csaták, szuronyrohamok sora. Csak a Doberdón, amelyet 15 hónapig védett katonáival hősiesen Lukachich Géza vezérőrnagy, 200 ezer magyar fiatal esett el. Az olaszok vesztesége a háború végére elérte az 1 milliót.

Száz éve már mindennek. Ahogy a Doberdó fennsíkján hírdeti egy tábla, azóta a halálban az olasz és a magyar katona baráttá lett. Az idei kerek évforduló kapcsán vannak, akik szerint elég egy állami „fejes” koszorúzása és kész. Mások szerint a civilek dolga az emlékezés, benne a leszármazottakkal. És vannak olyan vélemények is, miszerint nem fontos az egész, régen volt, ki emlékszik rá... Mindez azt a sajnálatos és torz szemlélelet tükrözik, amely évtizedekig áthatotta a társadalmat és főleg az oktatást. Sajnos, ma sem jobb a helyzet. Pedig lenne mire emlékeznünk és fejet hajtanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!