Belföld

2007.11.06. 03:29

Füst Milán beájulna

Szombathely - Önök a Czukor Show 4. évfolyamának 50. műsorát látják , mondja Czukor Balázs a színpadon. Ez itt a Czukor Show című előadás összpróbája. Vagy egy tévéfelvétel. Vagy mindkettő. De a leginkább ízig-vérig színház. Premier 26-án.

Ölbei Lívia

A Czukor Show lesz a Kamara Savaria idei harmadik saját premierje az Akacs Mihály utcában, a volt HEMO épületében, ahova a kamaraszínház - az önkormányzattal kötött szerződés értelmében - tavaly tavasszal költözött be, azóta is a Szombathelyi Színházbarátok Egyesülete üzemelteti. Egyébként egyre sikeresebben: a Kamara Savaria repertoáron tartott előadásai - köztük a nevezetes Sóska, sültkrumpli - az utóbbi időben rendre telt házat vonzanak. A szerződés öt évre szól, de a Weöres Sándor Színház megalapítása - és ezzel összefüggésben a HEMO-épület hamarosan megkezdődő fölújítása - kicsit változtat a dolgok megszokott menetén. Bár azt még nem tudni, hogy az átépítés idejére hova költözik a Kamara Savaria, az már biztos, hogy a Weöres Sándor Színházzal szorosra fűzi kapcsolatát. A színigazgató Jordán Tamás vevő a kamaraszínház sikeres előadásaira (Hazug, Sóska, sültkrumpli), úgyhogy a 2008-as évadkezdéstől a Weöres Sándor Színház veszi repertoárra mindkettőt. Sőt, nem csak ezeket: a tegnap délelőtti próbából kiindulva minden bizonnyal odakerül a Czukor Show is.

Dömötör Tamásnak valósággal mániája olyan jelrendszereket kipróbálni a színházban, amelyek itt és most mindenki számára érthetők, világosak, követhetők. És mi az, aminek kódjait ma bárki - korra, nemre, foglalkozásra stb. való tekintet nélkül - képes azonnal megfejteni? A bulvár, a tévé - abban is a maga módján emberi drámákat, konfliktusokat fölmutató kibeszélő-show. Hogy miért volt ehhez szükség Füst Milánra és a - mostanában egyébként többek által újrafölfedezett - Boldogtalanokra? Éppen ez az egészben a lényeg: az 1913-as keltezésű Boldogtalanok világa Dömötör Tamás véleménye szerint egy az egyben ma már nem követhető, miközben a benne fölmutatott konfliktus húsbavágóan eleven: Ráadásul a Boldogtalanoknak megvan az a pikantériája, hogy a szerző korának legkeményebb bulvársajtójából szerezte a dráma alapötletét: ott olvasta a hírt, hogy egy nyomdászlány öngyilkos lett. Így aztán a Boldogtalanokkal most tulajdonképpen nem történik más, mint hogy visszakerül oda, ahonnan vétetett: a bulvárvilágba. (Gyanakodni valami kicsit másra persze mindig érdemes.)

A rendszerint csapatmunkában gondolkodó Dömötör Tamás a próbafolyamat kezdetén először is arra kérte a színészeket, hogy olvassák el a drámát - de a világért se tanuljanak szöveget. Helyette a kb. 120 pontból összeszerkesztett, a Füst Milán-darab dramaturgiáját követő térképen kellett elhelyezniük önmagukat, a figurájukat - és megírni hozzá a saját szövegüket. Így született meg a Czukor Show abszolút egyéni, egyúttal közösségi forgatókönyve: egy új színdarab. A rendező reményei szerint a televíziós kibeszélő show keretei között elhelyezett, gyakorlatilag mai magyarra átfordított Boldogtalanokkal - a kétféle minőség összeeresztésével - egy új, harmadik (színházi) minőség jött, jön létre. Igaz, a Kamara Savaria meghívója egyenesen televíziós felvételre invitálja a közönséget: Legyen Ön is vendég a Czukor Show-ban. A műsor témája: Ma rendbe hozom a családomat. A stúdióban élőben követheti, ahogy az emberi problémákra különösen érzékeny műsorvezető megpróbál segíteni egy családon, amely évekkel korábban széthullott, és azóta sem tudták önerejükből újra összefűzni az elszakadt családi kötelékeket. Az egyik családtag utolsó reményeként Czukorhoz fordult, hogy a kibeszélő-show keretein belül újra rátaláljon a boldogságra.

Bár ő tegnap nem volt itt a próbán, a Czukor Show-ban szerepet vállalt Simicz Sándor - aki egy valódi televíziós kibeszélő-show valódi munkatársa. De a csöndben szemlélődő kívülálló nélküle is többször zavarba jött - hogy akkor amit éppen lát, az színház, vagy a civil valóság -, ilyenkor kapkodott a szövegkönyv után. Boldog, boldog színház. ... Önök a Czukor Show 4. évfolyamának 50. műsorát látják. ...És még egy gyors levél: Balázs, király vagy! Ha bármilyen észrevételük van a műsorral kapcsolatban, kérjük, írjanak... De előbb a premier: 26-án.

Balázs, nagyon király vagy: a dráma visszakerül oda, ahonnan vétetett, a bulvárba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!