Bük

2015.09.06. 18:54

Bevételi forrás és rehabilitáció

Zsira - Új színfolttal gazdagodott az utóbbi két pénteki árusítási napon a bükfürdői termelői piac. A zsirai Fogyatékosok Otthona lakói is megjelentek portékáikkal.

Tersztyánszky Krisztina

Diczházyné Holler Anita, az otthon szociális foglalkoztatási koordinátor helyettese elmondta, hogy egy kedves büki ismerősük révén értesültek nemrégiben a lehetőségről, amivel szívesen éltek. A Fogyatékosok Otthona lakóit az állam által támogatott szociális foglalkoztatás keretében – tudtuk meg – képességeik, lehetőségeik szerint foglalkoztatják az otthonban. Egyesek a kertészetben dolgoznak, mások egy soproni cégnek végeznek bérmunkát, míg a jó kézügyességű lakók az intézmény kézműves műhelyeiben különféle tárgyakat gyártanak. Készül itt kerámia, fajáték, fonottáru, alkalmi dísztárgyak, különféle egyedi konyhai textíliák. Dolgoznak bőrrel, papírral. Különösen népszerű a vásárlók körében az itt készülő olcsó, gyűrt színes csomagolópapír, vagy a nádból és papírból fonott, hajtogatott színes kosarak. A kétkezi munka az enyhe és középsúlyos fogyatékossággal élő lakók életében részben terápiás szerepet tölt be, részben pedig bevételhez juttatja a dolgozókat.

A napi négy, illetve hat órás foglalkoztatás során igényes, piacképes termékeket gyártanak, amelyeket személyes kapcsolatok, megrendelések, útján, vagy épp a társintézmények rendezvényein értékesítenek. Vannak rendszeresen visszatérő határon túlról érkező megrendelőik is. De gyakran megjelennek a környékbeli települések vásárain, piacain, fesztiváljain is, olyan alkalmakon, ahol az arusításért nem kell helypénzt fizetniük. Részt vehettek például a szombathelyi Herényi Virágúton is, ahol a szervezők méltányosságból nem kértek tőlük helypénzt.

Csitkovicsné Dalos Anikó és Farkas Ferenc, az otthon dolgozói. Fotó: Horváth Lívia

Termékeiket helyben, a zsirai műemlék kastély parkjában levő pavilonban is meg lehet vásárolni. Itt két otthonlakó látja el a Rimanóczy kastély látogatására érkező turistákat, és az ő feladatuk – segítő közreműködése mellett – a dísztárgyak árusítása is. Az otthon munkatársától megtudtuk: a látogatók kalauzolását jobb képességű lakókra rá lehet bízni. Felvételen kézhez kapják a többnyelvű tájékoztató szöveget, majd miközben körbevezetik a látogatókat a parkon és az épületeken, a felvételt a megfelelő ütemezésben lejátsszák nekik. Ők azok, akik a pavilonnál az emléktárgyakat is kínálják a látogatóknak, illetve szükség szerint felveszik a megrendeléseket is.

A bükfürdői meghívásnak azért örültek különösen, mert nem kellett sokat utazniuk az áruval. Textil virágokat, fonott kosarakat, törlőruhákat, a kertben termett dísztököket hoztak. Az első alkalommal egy kicsit csalódottan távoztak a viszonylag csekély forgalom miatt, ám a második helyi termék piaci árusítás már jobban sikerült, és ekkor már megrendelést is kaptak.

Az otthon munkatársa sikeresnek ítélte meg a bükfürdői bemutatkozást. Elmondta: jól érezték itt magukat, különösen a papír- és textiláruk iránt volt nagy kereslet a fürdővendégek és a bükiek körében. Természetesen az árusítás mindig csak egy kiegészítő tevékenység marad a számukra, hiszen a túl gyakori vásározásra nem is tudnának megfelelő árumennyiséggel felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!