Bük

2016.04.17. 15:31

Ismét Bükön az ország szeme - mit csináltak itt a tudósok?

Bük - A Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Társadalomföldrajzi Tanszéke április 14-15. között immár XIII. alkalommal rendezte meg a településföldrajzi konferenciáját, amelynek az utóbbi évekhez hasonlóan a Büki Művelődési Központ adott helyet. A szervezők nevében Csapó Tamás, az NymE professzora és Baranyai Róbert, Bük alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Simán Klára

A megnyitó gondolatok után a hagyományoknak megfelelően a rendezvény első napján plenáris ülés keretében hét jeles földrajztudós hosszabb, egyenként félórás előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Hajdú Zoltán, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának (MTA-CsFK) tudományos tanácsadója a nyitóelőadásban a hazai község- és városállomány változásának 1920 és 1990 közötti állampolitikai összefüggéseit tárta fel. A gondolatmenetet Bajmócy Péter a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Trócsányi András a Pécsi Tudományegyetem (PTE) docense folytatta: előbbi az 1990 után közigazgatási önállóságot elnyert települések útjait mutatta be, utóbbi pedig az új területszervezési eljárások urbanizációra gyakorolt hatásait gyűjtötte össze.A következő négy előadás egy másik, önálló csoportba osztható, hiszen, napjaink egyik globális problémakörét, a járta körül többféle szempontból. Egedy Tamás (MTA CSFK), Kókai Sándor (Nyíregyházi Egyetem) és Hardi Tamás (Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont) a népvándorlás békés és periodikus változatát, a migrációt vizsgálta a hazai nagyvárosaink példáján. Izsák Éva, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) docense a népességmozgás erőszakos és állandó megnyilvánulási formáját, a politikai és/vagy gazdasági okok által kényszerített migrációs folyamatokat elemezte.

fotó: Lenner Tibor

Az estét egy kellemes munkavacsora zárta az egyik helyi vendéglőben. A konferencia második napján két szekcióban, összesen 27, egyenként negyedórás előadás biztosított megjelenési lehetőséget ifjabb földrajzkutatók, geográfus doktoranduszok számára, hogy a szélesebb szakmai közvélemény előtt is beszámolhassanak kutatási tevékenységükről és eredményeikről. Annak ellenére, hogy a szervezők felhívásában nem szerepelt tematikus megkötés, az egyik szekció csaknem valamennyi előadása a plenáris ülésen elhangzott témákhoz kapcsolódott, míg a másikban a gondolatok izgalmasan színes kavalkádjában merülhetett el az érdeklődő, hiszen terítékre került többek között a térhasználat, a turizmus, a közigazgatás, a globális problémák és a helyi konfliktusok egyaránt, természetesen térszemléletű, tehát földrajzi megközelítésben.

A házigazda NymE előadói (Lenner Tibor, Pozsgai Andrea) mellett Bükön ismételten összegyűlt a hazai földrajztudomány színe-java, a nagyobb csapattal rendszeresen megjelenő, törzsvendégnek számító egyetemek (ELTE, NyE, PTE, SZTE) mellett a ritkábban, de hasonló szeretettel fogadott kutatóműhelyek egy-egy képviselője is.

A 2016-os tapasztalatok is azt mutatják, hogy a Településföldrajzi konferencia népszerűsége töretlen, rangját pedig az emeli, hogy az itt elhangzott előadások írott változatát a Társadalomföldrajzi Tanszék idén 5. évfolyamába lépett negyedéves tudományos folyóirata, a Településföldrajzi Tanulmányok idei számai leközlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!