Bulvár

2017.07.14. 12:44

Kevés a lájk? 10 tuti tipp a jó szelfihez

A megfelelő filterekkel és egy kis csavarral sztárfotókat készíthetünk magunkról.

Horváth Flóra

Egy Y generációs számára szelfizés nélkül az élet elképzelhetetlen. Nekik ez már a vérükben van. Bejelentkezés a Balaton napsütötte partjáról vagy egy neves szórakozóhely VIP-részlegéből önarckép nélkül olyan, mintha ott sem lennénk. Vannak, akik már professzionális szinten űzik ezt a mesterséget, de persze kivételek itt is akadnak. Néhányunk beéri évente egy nyaralós képpel, az is a legrosszabb szögből, borzalmas fényviszonyoknál készült, és úgy kerül ki a világhálóra. Most leginkább azokhoz szólok, akiknek a szelfizés távoli fogalom. Higgyék el: van olyan szög, filter és póz, amitől mindenki jól fog kinézni! Jöjjön tíz tuti tipp arról, miként legyünk szelfikirályok és -királynők.

Fotó: Vadas Krisztina

1.            Nézzünk tükörbe!

Mielőtt előkapnánk a szelfibotot, nem árt megbizonyosodni arról, hogy nincs-e valami ételmaradék a fogunk között, kócos-e a hajunk, nem kenődött-e el a sminkünk. A rossz fényviszonyban a karikás szemek is jobban kirajzolódnak, de egy kis púder vagy korrektor csodákra képes.

2.            Fókusz

Mivel ezeken a képeken azt szeretnénk, hogy az arcunk álljon a középpontban, mérjük fel a terepet a gomb megnyomása előtt. A néző figyelmét megannyi tényező el tudja terelni: koszos fal, belemutogató barát, mosatlan edények és még sorolhatnám. Ilyenkor hiába nézünk ki csodálatosan, nem ránk fognak figyelni.

3.            Profil

Fontos, hogy megtaláljuk az ideális „oldalunkat”. Próbálkozzunk azzal, hogy mindkét profilunkból csináljunk egy képet, és utána döntsünk, hogy melyik a jobb. Ha viszont tisztában vagyunk azzal, hogy balról vagy jobbról nézünk-e ki jobban, ez a procedúra megspórolható.

4.            Fény

A természetes fényforrás az egyik fő titka a sikernek. Otthon a legjobb hely az ablaknál van, ha viszont kint tartózkodunk, lehetőleg ne a napba nézve hunyorgassunk, és a kamerát se a nap felé fordítsuk, ugyanis így sötétebb hatást érünk el. Itt is él a szabály: készítsünk többfélét több szögből. Az egyik biztos jó lesz! Ja, és a vakut felejtsük el!

5.            Ne remegtess!

Éppen utazunk és ránk jött az szelfizhetnénk? Mozgás közben szinten lehetetlen ütős arcképet alkotni. A legjobb, ha nyugodt, rázkódás- és mozgásmentes környezetben állunk neki a dolognak. Ha pedig még a karunkat is stabilan tudjuk tartani, az már a fixálás csúcsa!

6.            Figyelj a szögekre!

Ezt talán a legnagyobb buktató. Azt tartsuk szem ellőtt, hogy lehetőleg ne alulról fotózzunk, mert így tokás kép lesz az eredmény. (Még annak is lesz, akinek amúgy nincs.) Túlzottan felülről fotózva összeráncoljuk a homlokunkat, gúnyossá válik a tekintetünk, ami csak az összhatást fogja rontani. Végül pedig: ne fogjuk túl közel a telefont!

7.            Megapixel

Szelfit még régi telefonnal is készíthetünk, úgy viszont csak saját magunkkal tolunk ki. Az egy-két megapixeles kamera szörnyű minőséget kínál. Az előlapi kamera sem erre lett kitalálva – szerencsére már vannak direkt erre a célra kialakított okostelefonok.

8.            Filterezzünk!

Rengeteg telefonos alkalmazás teszi lehetővé, hogy minél sokszínűbb, kidolgozottabb szelfit posztolhassunk. Órákig böngészhetünk a választékban, míg megtaláljuk a tökéletes szűrőt. Érdemes játszani a kontraszttal, a fényerővel és a színekkel is. Megváltoztathatjuk a képarányt, levághatjuk a nem tetsző részeket. Minden rajtunk múlik!

9.            Kísérletezzünk!

Egy átlagosnak tűnő fotón rengeteget dobhat egy effekt. Ezekből is bőven van választék. Ha vicces végeredményt akarunk, egy nem mindennapi effekt biztosan megmosolyogtatja a nézőt. Rajzolhatunk, torzíthatunk magunkon vagy akár a szivárvány színeiben is pompázhatunk. Fantáziánknak semmi sem szabhat határt!

10.          Legyünk önmagunk!

Ne grimaszoljunk, ne csücsörítsünk, ne biggyesszük az ajkainkat! Ha izgalmasnak szeretnénk tűnni, vegyünk fel egy szép sálat vagy vagány kalapot, a napszemüveget inkább kerüljük. Ha kezelhetetlen a hajunk vagy anyajegy díszíti az arcunkat, ne aggódjunk! Fogadjuk el magunkat és mosolyogjunk: a siker garantált!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!