A nyári meleg miatt egyre több nyilvános helyre és lakásba kerül klíma

Tudnivalók a légkondiról

2017. augusztus 10., 17:10 szerző: Vas Népe
komment
KÖRKÉP - Sokan nincsenek tisztában a klímaberendezés helyes használatával, ami akár egészségügyi kockázattal is járhat. Az alábbiakban reumatológus ad tippeket: mire érdemes odafigyelni a klíma használatakor.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Jólesik a forróságban a légkondi hűsítő levegője, azonban használata sokféle egészségügyi kockázattal jár, főként, ha nem tartunk be bizonyos alapszabályokat.

A lehűtött szoba száraz levegője nem tesz jót a szemünknek és az orrnyálkahártyánknak, nem ritka az sem, hogy a fejünk fájdul meg tőle. A nagy hőmérséklet-különbségektől könnyen megfázhatunk, a berendezés felületes tisztítása pedig legionárius betegséget okozhat. A nem megfelelő használat ízületeinkre is rossz hatással lehet. Dr. Kurth Géza reumatológus arra hívja fel a figyelmet, hogy a klíma egészségügyi kockázatai néhány egyszerű tipp betartásával mérsékelhetőek. A javaslatai az alábbiak:

1. Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről!

Míg gyakran élvezzük a klímából áradó hűs, frissítőnek ható levegőt, nem szabad elfelejtenünk, hogy a berendezés csupán a benti levegőt forgatja. Szellőztessünk rendszeresen reggel vagy este, hogy friss levegő kerüljön az elhasznált helyére.

2. Rendszeresen tartsuk karban a berendezést!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minimum évente egyszer meg kell ejteni mind a beltéri, mind az autós légkondi kitisztíttatását. A reumatológus szerint a szűrőberendezésben a por mellett a gombák, baktériumok is megtelepedhetnek, használata így komoly fertőzésveszéllyel járhat, ha nem figyelünk oda a rendszeres karbantartásra. A tisztítás és fertőtlenítés mellett bizonyos időközönként a szűrőt is ki kell cserélni.

3. Törekedjünk a fokozatosságra!

Annak érdekében, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen, a benti levegő hőmérsékletét ne állítsuk 5-8 Celsius-foknál hűvösebbre a kinti értékhez képest! Így testünk is fokozatosan hűl le, és amikor kimegyünk a melegbe, akkor nem leszünk rögtön rosszul a ránk zúduló hőségtől és óriási hőmérséklet-különbségtől.

4. Ne tartózkodjunk a klíma közvetlen közelében!

Hiába esik jól a bennünket érő hideg levegő, fontos, hogy ne legyünk huzamosabb ideig a légkondi alatt. Ezáltal elkerülhetjük a megfázást, az ízületi fájdalmak és gyulladás kialakulását vagy akár a klímareumát. A légkondicionáló száraz levegője miatt gyakori panasz például az orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradása. Ezenkívül szemszárazságot, fejfájást és szédülést is előidézhet a hűtött helyiségben tartózkodás.

5. Ha már megvan a baj, forduljunk szakemberhez!

A reumatológus szerint, ha már kialakult a probléma, akkor mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérni, függően a tünetektől. Az influenzaszerűekkel érdemes azonnal a háziorvost felkeresni.

Olyan mozgásszervi panaszok, mint például a klíma-
reuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, a sókamra és az inhaláció is.

Vas Népe

2017. augusztus 10., 17:10 szerző: Vas Népe

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...