Celldömölk

2017.05.21. 19:00

Tavaszi szél Alsóságon - Kultúra, sport és vendégség az egykori mezővárosban

CELLDÖMÖLK Ma már Celldömölk városrészeként tartjuk számon, de őrzi saját azonosságát Alsóság, ahol az alsósági-izsákfai részönkormányzat a KMKK közreműködésével az idén is megszervezte az Alsósági Tavaszi Napokat.

Ölbei Lívia

Modern tánc az alsósági iskola végében" álló sportcsarnokban

A hegy lábánál található települést "Sag" néven egy 1272-es oklevél említi elsőként, van hát mire támaszkodnia annak, aki Alsóság múltjában keres a mához támpontokat. Néhány év múlva két faluról ("Nagyság" és "Általság") szólnak a hírek, a későbbiekben aztán a "Ság" összefoglaló elnevezés honosodott meg. A településnek 1558-tól a 19. századig mezővárosi rangja volt. Ha Ság, akkor szőlőművelés, aztán a bazaltbánya - tulajdonképpen ez is, az is máig meghatározza arculatát. Alsóság községet közigazgatásilag 1950-ben kapcsolták össze Celldömölkkel, Izsákfa pedig a várossá válással egy időben, 1978-ban lett maga is városrésszé. Ma az országban egyedülálló módon működik itt az alsósági-izsákfai részönkormányzat, amely komoly érdekképviseleti tényező.

Nem szűnik a játék vonzása Fotók: Gyuricza Imre

Az Alsósági Tavaszi Napok hagyománya ugyancsak arra való, hogy a városhoz tartozáson túl megtartsa, erősítse a "részidentitást". És bár idén az első nap (szombat) szeles időjárása nem kedvezett a szabadtéri programoknak, azért az alsósági általános iskola "végében" álló korszerű sportcsarnokban is sikerült jókedvet teremteniük a fellépőknek: helybeli óvodásoknak, iskolásoknak, táncosoknak, mazsoretteknek; az Ultraviolák és a Soltis Színház tagjainak, akik alkalomadtán a közönséget is bevonták a játékba. Voltak aztán rockkoncertek, volt nótaest, labdarúgótorna (természetesen női és férfi), ökumenikus istentisztelet. Az első nap végén pedig a részönkormányzat az összes vendéget meghívta egy tavaszköszöntő vacsorára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!