A 4. Vas-film volt

Táplánszentkereszt - Negyedszer rendezték meg a Vas-film fesztivált a táplánszentkereszti művelődési házban, ahová a megyehatáron túlról is érkeztek nevezések, sokan személyesen is elkísérték a filmjüket.

Merklin Tímea

- Mindig más szakembereket hívunk, így nem érheti a zsűrit az elfogultság vádja. A mostani (Pápes Éva, filmklubvezető, filmes szakember, Gombás Kata, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára), Petrovszky Zoltán médiaoktató, Lovass Tibor, a Zalaegerszegi Televízió igazgatója) inkább elméleti zsűri, vagyis a filmek mozgatórugóját, filozófiáját keresik - mondta Meskó Krisztián a fesztivál szervezője.

- Sokszor téma, hogy a fiatalok mennyire tudják megfogalmazni saját generációjuk problémáit. Szomorú, borongós a filmjeik nagy része. Halál, gyilkosság, erőszak, megfélemlítés - annyira a mindennapok részei, hogy nem tudják kizárni az életükből.

A fesztiválon a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és a Szent-Györgyi Albert Középiskola diákjai nagy számban vettek részt a filmjeikkel. Dicsérte a zsűri Hende István jáki templomról készített dokumentumfilmjét. Érdekes volt Fábián Gábor: Az ösvény című 50 perces játékfilmje, amelyet 25-30 fős szombathelyi csapatával készített egy éven át. Nem szokás amatőr filmekbe ennyi időt, energiát befektetni; ráadásul bemutatták az alkotás 22 perces werkfilmjét is.

A dokumentumfilmjeikről híres Horváth Zoltán és Boros Ferenc (amellett, hogy elhozták a Kozma Gáborral közös Remeteidőt) most kísérleti filmekkel neveztek.

- A Repülés témáját a véletlen adta. Egyszer kinéztem az ablakon, és láttam, hogy az utcán épp összeszerelnek egy repülőt. Elindítottam a kamerát és vettem, vettem. Amikor elkészültek, félretették. Tíz perc múlva újra kinéztem, és láttam, hogy egy kislány jön az anyukájával, papírrepülőt dobál. Ezt is felvettem. A többórás nyersanyagot négypercesre sűrítettem. A vágóasztalon próbáltam azt a gondolatot kihozni belőle, hogy amire a felnőttek nem képesek, azt a gyermeki lélek, fantázia szárnyra kelti - mesélte Horváth Zoltán.

- A Kettétört pillanat egy tönkrement párkapcsolatról szól. Foszlányokat ragadtam ki abból, hogyan próbálja a fiú ás a lány összerakni az életét, de szakítás a vége. A zsűri azt mondta, fotószerűek az állóképeim, a drá- mai hangulatot hatásosan támasztja meg a zene, aminek a felét én írtam, a másik fele alkalmazott kortárs zene - fűzte a maga filmjéhez Boros Ferenc, aki nem először nevez fikciós filmmel fesztiválra. Például a Szombathelyi Képtárban is bemutatott Az esernyő és a varrógép találkozása a boncasztalon című szürrealista filmje több fesztiválon díjat nyert.

A Vas-film rendszeres résztvevője Várhelyi Zoltán és Várhelyi Márton, apa és fia, akik idén két fikciós és egy dokumentumfilmmel neveztek. Marci a testvérével, Zsófival szokott együtt dolgozni; készítettek már olyan animációs filmet, amely fődíjas lett korábban. Idén Marci egy dokumentumfilmet hozott Perif ÉrA címmel, amely egy hangulatfilm a szombathelyi Szabadidőközpontról. Édesapja, Várhelyi Zoltán Valaki című műve Dévényi Ádám zenéjére készült animációs film. Másik nevezett filmje Az ODT állóképekben ugyancsak az általa szervezett Országjáró Dalosok Találkozójáról hozott zenére készült film. Ugyanazzal a céllal: a kuriózumértékű hanganyagot élteti fil-mes eszközökkel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!