Beruházási paradicsom lehet a Kőszegi és Felső-Répcementi kistérség

Ha erre járna egy iparmágnás, aki úgy dönt, beruházna itt, akkor máris kézbe kapná a Kőszegi és Felső-Répcementi befektetési lehetőségeiről szóló mintaszerű kiadványt.

Némethy Mária

A gazdaságfejlesztés és a helyi foglalkoztatás bővítése érdekében színvonalas, képekkel illusztrált, magyar és angol nyelvű befektetői kiadványt jelentetett meg üresen álló, hasznosításra váró ingatlanokról a Kőszegi és a Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma. 

Minta értékű kiadvány ez. Bizonyítja, hogy a paktum kezdeményezői Kőszeg, Csepreg és Bük önkormányzata, a Kőszegi- és a Felső-Répcementi Kistérség, a megyei munkaügyi központ, az együttműködési megállapodás aláírói (56 szervezet) olyan összefogás résztvevői, amely nálunk újszerű, de Európa nyugati felén már sikerrel alkalmazott modell alapján közelítik meg a foglalkoztatás kérdéseit.

- Együttműködésünk első másfél évében feltártuk lehetséges partnereink körét, elemeztük a térség foglalkoztatási helyzetét, megfogalmaztuk közös céljainkat és ezek mentén a fejlesztés kívánatos területeit. Kiadványunkkal most azokat szeretnénk megszólítani, akik térségünkhöz tisztelettel és építő szándékkal közelítenek. Felajánljuk számukra partnerségünket, hogy saját gyarapodásukkal térségünket is gazdagítsák - fogalmazta meg Básthy Béla, a paktumot irányító csoport elnöke.

A kiadványban a két kistérség természeti és épített környezetéről, infrastrukturális jellemzőiről, népesedési, foglalkoztatási helyzetéről  fontos adatokat közölnek. Például azt,  hogy a két kistérség  29 ezer ember otthona, az aktív korú népesség aránya 60.6 százalék (ez azonos a Vas megyei és a régiós átlaggal), viszont a népesség iskolai végzettsége, valamint az idegen nyelvtudás szintje magasabb a megyei átlagnál.

Ausztria közelsége miatt, a külföldi tulajdonú vállalkozásoknál történő foglalkoztatás hatására a térség az ország más régióihoz viszonyítva fejlettebb munkakultúrával rendelkezik. Az utóbbi években felerősödött ugyan az ingázás a központi településekre főleg Szombathelyre és a magasabb jövedelemmel kecsegtető ausztriai munkalehetőségek irányába, de ugyanakkor a térség még mindig rendelkezik munkaerő tartalékkal. Ez  megfelelő munkalehetőségek megjelenésével mobilizálható.

A kiadványból megtudható: a regisztrált álláskeresők száma a térségben a szezonális hatások függvényében ezer fő körüli. A gazdaság szerkezetében meghatározó ágazat a turizmus. Vas megye szálláshelyeinek körülbelül fele található a térségben jelentős része Bükön, ugyanez az arány a vendégéjszakák számában is. Tavaly Bük Magyarország negyedik leglátogatottabb városa volt.

Mind a 31 településről alapadatokat tartalmaz a kiadvány, elérhetőségeket is, közli a népesség, az infrastrukturális  jellemzőket, s fotókkal, térképpel információkat tesz közzé 40 befektetési lehetőséget kínáló ingatlanról. Azoknak nagyságáról, állapotáról, besorolásáról, megközelíthetőségéről, tulajdoni jellegéről.

Ezek között található Bükön a Nagy-kúria, sport- és szabadidő, kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági célú terület, az egykori palackozó üzem; Csepregen belterületi iparterület, a Rottermann és a Nádasdy kastélyok, telephelyek, az egykori ruhagyár területe; építési telkek Tömördön; az egykori iskola épülete Simaságon; a répceszentgyörgyi Horváth kastély; építési telek Sajtoskálon; az egykori Avar szálló Velemben; Kőszegen a hajdani textilipari gyártelepet, a volt strand területét, az egykori posztógyár igazgatósági épületét, beépítetlen területet, az egykori gyári óvoda épületét, a hajdani MÁV diákotthont, korábbi  vállalati üdülőépületet, gyárépület telephelyét, egy fitnesz komplexumot, az egykori szappangyár és a fogatüzem épületét, a lőtér területét, beépítetlen ipari parkot is közzé tettek.

HÁNY KILOMÉTERRE VAN A SZTRÁDA?


Még az is megtudható a kiadványban felsorolt ingatlanról,  hogy milyen a rendezési terv szerinti besorolása, mi volt a terület eredeti régi funkciója, milyen közművekkel bír, mekkora az autópályától, főúttól, busz- és vasúti megállótól való távolsága, településszerkezeti elhelyezkedése milyen,  indokolt-e valamilyen környezeti kárelhárítás, tehermentes-e az ingatlan, s milyen telefonszámon érhető el bármelyik esetében az a személy, akitől további információkat lehet róla kérdezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!