Költségcsökkentés után megtakarítást javasol a sárvári távhő

Éves szinten mintegy 50-60 millió forintos megtakarítást eredményezhet a sárvári távfűtéses lakásokban élők számára a szolgáltatási díjak és az áfa csökkenése. A helyi távhőszolgáltató szerint a megtakarítást korszerűsítésre lehetne fordítani.

Erős D. Zoltán

Tavaly szeptemberben 8 százalékkal csökkent Sárváron a távhőszolgáltatás alapdíja, január 1-jétől pedig 10 százalékkal mérséklődött a hődíj, és szintén a múlt hónapban 5 százalékra mérséklődött a szolgáltatás áfája.

Mindezek azt eredményezik, hogy az idén összességében 50-60 millió forinttal kevesebbet kell a sárvári távfűtéses lakásokban élőknek a szolgáltatásért fizetni, mint az elmúlt évben, tudtuk meg  Németh Zsolttól,  a Sárvár Távhő Kft. felügyelőbizottsága elnökétől. Véleménye szerint ebből a helyzetből további előnyt lehetene kovácsolni úgy, ha az érintettek erre a megtakarításra, valamint a pályázati és önkormányzati támogatásra alapozva elvégeztetnék az épületek szigetelését és a fűtési rendszerek korszerűsítését. Ezt indokolná az a körülmény is, hogy a jelenlegi feltételekkel úgy két-három évig tartható fenn a mostani helyzet, s a szolgáltatói oldalon a további költségcsökkentési lehetőségek már kimerültek.
 
Németh Zsolt szerint 2011-2012-ben várhatóan elkészül a városi energiakoncepció. Ennek célja a távfűtés versenyképességének további növelése, a fajlagos költségek csökkentése. Ehhez jöhet még a geotermikus energia hasznosítása, amely csökkentheti a szolgáltatásnak az energiaárak változásaitól való függőségét, kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teheti a távhőszolgáltatás költségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!