Markolóval törték fel a jégdugót a Gyöngyös-patakon (képekkel)

<b>Szombathely</b> - Nem hétköznapi természeti képződmény, jégdugó alakult ki a Gyöngyös-patak szombathelyi belvárosi szakaszán. Csákánnyal már nem lehetett szétzúzni, markolóval estek neki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az elmúlt napokban rengetegen megálltak a belvárosban a Gyöngyös-patak hídjánál, hogy megcsodálják azt a különleges természeti képződményt, amely meglehetősen ritka látvány Szombathelyen. A híd alatt két oldalon indult meg a jegesedés tíz nappal ezelőtt, s a két rézsű mentén torlódott fel a jég szabályos jégdugót létrehozva. 



Tíz éve nem volt ilyen dugó a belvárosban Fotók: Kiss Teodóra

A szakemberek azt mondják, hogy minimum tíz éve nem alakult ki jégdugó sem a Gyöngyös, sem a Perint  patak belvárosi szakaszán. 1998-ban a Szófia utcai közúti hídnál láthattunk a mostanihoz hasonló képződmény, akkor hótoló gépek nagy kupacokban havat hordtak a mederbe, ami a nagy hidegben összefagyott, és eltorlaszolta a víz útját.  



Többen is lesték, hogyan szüntetik meg a szakemberek a természeti csodát

A vízügyi igazgatóság munkatársai napok óta figyelték a jégdugót, s úgy döntöttek, hogy a víz zavartalan lefolyása érdekében meg kell szüntetni azt. 



Most már a víz az úr

Mivel kézi erővel már nem lehetett feltörni a jeget, szerdán délelőtt munkagéppel estek neki, s zúzták szét a ritka természeti csodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!