Milliárdokat kaszált a kormány a forint gyengülésén

<b>Budapest</b> - Legalábbis a Fidesz szakpolitikusa szerint. Hol a lé? - ezt kérdezi Pelczné Gáll Ildikó, aki arra is választ vár: miért a bankokat segíti a kormány a devizahitelesek helyett. Varju László gazdasági államtitkár szerint a kormány egyáltalán nem tett el pénzt az uniós pályázatokhoz köthető árfolyamváltozások eredményeként, a szaktárca pedig jelenleg is az árfolyamveszteségek kompenzációján dolgozik. A kormány képviselője péntekre szakmai egyeztetésre hívta Pelczné Gál Ildikót, az ellenzéki párt alelnökét.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Fidesz szerint a kormány 100 milliárd forintot tett zsebre a forint árfolyamának drasztikus gyengülése miatt a 2009-2010-es európai uniós forrásokból - mondta Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Az európai uniós források 2009-2010-es akciótervét tekintve a magyar kormány "a forint árfolyamának ingadozásából, a forint drasztikus gyengüléséből (...) mintegy százmilliárd forintot tett zsebre" - jelentette ki a politikus.

Szerinte senki nem tudja, "hol van ez a zseb", és ki részesedik ebből a pénzből, de az biztos, hogy pályázók nem. Ők ugyanis a forintban megkötött, maximált összegű szerződésekkel kell, hogy megvalósítsák a pályázatban vállaltakat - tette hozzá.

Pelczné Gáll Ildikó emlékeztetett arra, hogy tíz nappal ezelőtt megoldásként javasolta a kormánynak, hogy kössék euróban a szerződéseket vagy pedig az árfolyamnyereségből képezzenek kompenzációs alapot.

Ebből az alapból lehetne fordítani adócsökkentésre, a gazdasági növekedés beindítására és a devizahitelesek megsegítésére is - tette hozzá.    

Pelczné Gáll Ildikó szerint a kormány eddig nem tett semmit, ezért hétfőn azonnali kérdést tesz fel a parlamentben, hogy kiderüljön, az elmúlt tíz napban találtak-e megoldást erre a problémára.

Hangsúlyozta, hogy a kormány teljes alkalmatlansága, hiteltelensége és a külső bizalmatlanság következménye a forint árfolyamának alakulása, a piac ugyanis "beárazta" a magyar gazdaságot és a kormány gazdaságpolitikáját is.

Mint mondta, a devizahitelesek elhitték a kormánynak, hogy "nagy a jólét és vágtat a pannon puma", most pedig az 50-60 forintos árfolyamkülönbséget a bankok teljes mértékben rájuk hárítják.

Eközben a kormány a bankokat megsegíti, a devizahiteleseket viszont nem - emelte ki. 

Szerinte a problémát úgy lehetne megoldani, hogy megosztják a felelősséget a bankok, az állam és a hitelesek között, ehhez viszont forrásokat kell rendelni.

Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta: minden uniós pályázat szerződésében van fedezet az árfolyamkockázat ellensúlyozására, ugyanakkor a minisztériumnak meg kell vizsgálnia a jelentős árfolyameltérések kompenzációját.

Az államtitkár szerint az egyik alternatíva alapján az árfolyameredmény egy részét tartalékba helyezik, s ezt a pályázati időszak végén használhatnak fel az érintettek, egy másik elgondolás szerint pedig a pályázók azonnal megkaphatnák árfolyamveszteségük kompenzációját.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!