Pável Ágostonra emlékeztek születésének évfordulóján

Ünnepséggel és könyvbemutatóval emlékeztek pénteken a NyME Savaria Egyetemi Központban a 125 éve született Pável Ágostonra.

Tersztyánszky Krisztina

A NyME SEK Szlovén Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint a Pável Ágoston Szlovén Kulturális Egyesület által szervezett emlékünnepre a Maribori Egyetem, valamint a szlovéniai Cankova képviselőit is meghívták. Ez utóbbi az a település, ahol 125 évvel ezelőtt - akkor még Vashidegkútnak nevezték - a tudós tanár született.
Dr. Pável Ágoston életútját szlovén és magyar nyelven prof. dr. Gadányi Károly, az NyME SEK  elnök-rektorhelyettese idézte fel. Az egykori tudós-tanárban meg volt mindaz, ami egy igazán jó pedagógusnál nélkülözhetetlen: szakmai felkészültség, alázat a hivatás iránt, a tanítványok tisztelete, valamint a lakóhely értékeinek ápolása és tovább-adása. Tanítványai szerették és tisztelték, mert nemcsak követelt, hanem adott is. Pável Ágoston alakja köré - hangsúlyozta az elnök - nem az utókor kerekített legendát. Ő valóban értéket alkotott és hagyott ránk.

Az ünnepségnek az egyetemi A épület aulája adott helyet. Valaha itt a Magyar Állami Királyi Faludi Ferenc Gimnázium működött, melynek zászlója épp Pável Ágoston működésének éveiben készült el. A háborúban eltűnt ez a zászló, sokáig a Nagy Lajos Gimnázium padlásán hányódott. Most, az ünnepi alkalomra előkeresték, restaurálák, és az aula falán helyezték el a gimnázium diákjainak emléktáblája mellett. A zászlót az egykori faludis diák, dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök áldotta meg. Szép szavakkal emlékezett egykori kiváló tanárára, aki társadalmi, közéleti feladatvállalásai mellett íróként és irodalomszervezőként is maradandót alkotott. A püspök külön köszönetét fejezte ki dr. Simonné Pável Juditnak, a tudós tanár lányának, aki a Szent Márton kölcsönkönyvtár mintegy tízezer kötetes állományát megmentette az enyészettől és 1996-ban újra megnyitotta a könyvtárat.

Az alkalom könyvbemutatóval folytatódott. Az igaz tanár üzenete című kiadvány, melyet az egyetem a Bibliotheca  Slavica Savariensis tizenkettedik köteteként adott ki, tizennégy magyar és szlovén szerző tanulmányát tartalmazza Pável Ágoston munkásságával kapcsolatosan. A tanulmánykötethez Pável Judit írt előszót.

Pável Ágoston mérföldkövei

Pável Ágoston 1886 augusztusában született Vashidegkúton.

Szentgotthárdon kezdte középiskolai tanulmányait, majd Szombathelyen érettségizett a Premontrei Gimnáziumban.

1905-ben iratkozott be a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-latin szakára, ahol szláv filológiai tanulmányokat is folytatott.

1913-ban doktori címet szerzett Budapesten. 1920-tól Szombathelyen tanított.

Első szerkesztője volt a Vasi Szemle folyóiratnak, a Dunántúli Szemle köteteinek.

1946 januárjában hunyt el, a szombathelyi Szent Quirin templomban nyugszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!