Rozoga furgonnál mért rekord gyorshajtást a tévedhetetlen traffipax

A traffipax szerint 198 km/órával hasított egy 20 éves Fiat Talento júliusban az M1-es autópályán. A kiszolgált furgon tulajdonosa nem volt hajlandó kifizetni Vas Megyei Rendőr-főkapitányság által kirótt 60 ezres bírságot, inkább szakvéleményt kért a Fiat Magyarországtól. Neki lett igaza.

Vas Népe

Az 1991-es Fiat Talento tulajdonosa, a cinkotai HÉV-sofőr, Tóka Zsolt igencsak meglepődött, amikor felesége azzal hívta fel: 60 ezres közigazgatási bírságot hozott a postás, derül ki a totalcar riportjából. 

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól kapott levélben az állt, hogy a Tóka-család ütött-kopott furgonja július 3-án, 19 óra 54 perckor sebességi rekordot döntött. Ekkor fotózta le az M1-es autópálya egyik automatikus sebességmérő berendezése a Mosonmagyaróvárról Budapest felé haladó Fiat Talentót, azt állítva, óránként 198 kilométeres sebességgel hasított a család egyetlen járműve, valahol Tatabánya körzetében.

Tóka Zsolt nem nyugodott bele az esetbe, a Fiat Magyarországhot fordult. A Gázműveknél leselejtezett fehér kisbusz ugyanis szélárnyékban még megfutja a 110 km/órát, onnan kikerülve viszont már csak alulról nyaldossa a 100 km/órát, állítja. Ezt erősítette meg a kereskedés szakvéleménye is. Az 51 kilowattos, alig kétezer köbcentis kultuszjármű legnagyobb sebessége, kiviteltől függően 120, illetve 123 kilométer óránként, írták neki.

A Fiat Magyarországtól kapott igazolást végül elfogadták az Országos Rendőr-főkapitányságon, így végleg ejtették az ügyet.

A traffipax műszereket forgalmazó és szervizelő NJL Kft. ügyvezetője nem tagadta, hogy nagyon ritkán elképzelhető mérési hiba, pedig egy hitelesítési ciklusban sokmillió gépjármű halad el a dobozok előtt. Nagy László a totalcarnak elmondta, a műszaki problémák lehetőségét egy sor szoftveres és hardveres megoldás is csökkenti, de az időjárási körülmények, és valamilyen külső behatás azért bekavarhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!