Civil

2016.05.16. 17:11

Az örökség - Portréfilm az utolsó, régi vágású polihisztorok egyikéről

Családtagok, barátok, ismerősök érkeztek érdeklődő kíváncsisággal az Ikervári Batthyány Lajos Művelődési Házba, hogy elsőként láthassák a Koszorús Ödön helytörténészről készült portréfilmet.

Civil Tudósítónktól

Az egybegyűlt filmbarátokat a művelődési ház igazgatója köszöntötte, majd Zsámboki Árpád, a Vas Megyei Honismereti Egyesület elnöke beszélt a helytörténeti kutatás jelentőségéről és Koszorús Ödön tevékenységéről.

fotó: Pásti József

A nyugalmazott földrajz, biológia, rajz szakos tanár az 1960-as évek elején Baranya megyéből érkezve kezdte meg pedagógiai pályáját az ikervári nevelőotthonban. Az önmagát – a helyi társadalom besorolása alapján - csak „gyüttment embernek’ meghatározó tanár szabadidejét gyűjtőszenvedélyének kielégítésére és a település múltjának megismerésére fordította. A múlt szinte minden tárgyi emléke érdekelte, de leginkább fegyvereket, bárdokat, szekercéket, egyes igákat, legénybotokat, sétapálcákat, ostyasütőket és szőlőművelő szerszámokat gyűjtött. A magángyűjteményében található szúró- és vágófegyverekkel akár 300 embert is fel lehetne fegyverezni.

A Korfilm Produkció alkotói, Kozma Gábor, Horváth Zoltán és Boros Ferenc készségesen válaszoltak a hallgatóság kérdéseire, és reagáltak az elismerő szavakra. Kozma Gábortól megtudtuk, hogy a Korfilm tíz éve készít filmeket, és eddig tíz filmes díjjal büszkélkedhetnek. Előszeretettel fókuszálnak idős emberekre, kihaló témákra, és ennek bemutatására az általuk is kedvelt filmetűdöt használják.

Pásti József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!