Civil

2016.07.13. 11:23

Csíkszentimre és Káld együtt gyűjti értékeit

Káld – A község önkormányzata 2008. óta tart fenn testvértelepülési kapcsolatot a romániai Hargita megyében található Csíkszentimre településsel. Most egy program keretében közösen dolgoznak települési értékeik összegyűjtésén, népszerűsítésén.

Civil Tudósítónktól

Csíkszentimre község 2012-ben létrehozta értéktárát, a Szent Imre Népfőiskola Egyesülettel együttműködve. A jelenlegi program megvalósítása során a Káld Községi Önkormányzat partnere ezért a Szent Imre Népfőiskola Egyesület, akiket a RMDSZ Csíki Területi Szervezete támogat a projekt megvalósításában.

Káld 2015-ben kezdte létrehozni értéktárát. Most a településen július 21. és 24. között zajlik az „Értékgyűjtés módszertanának átadása, értékek népszerűsítése, közös rendezvény megvalósítása Káld és Csíkszentimre településeken” programsorozat, a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával. A pályázat célja, hogy Csíkszentimre közössége át tudja adni az értéktára létrehozásával kapcsolatos tapasztalatait. Káld lakói pedig be tudják mutatni az értéktárban szereplő kincseiket.

A tapasztalatcsere személyes találkozással, műhelybeszélgetésekkel, helyszíni bemutatókkal, népi mesterségek kipróbálásával valósul meg.

A Káldi Napraforgók Egyesülete Káld kulturális értékeit mutatja be. Az egyesület tevékenységei között kiemelten szerepel a népszokások és a tájegységre jellemző néptáncok bemutatása, a hagyományápolás. A népi mesterségek közül a kovács és a fafaragó tevékenység bemutatása kiemelt szerepet kap. A program résztvevői lehetőséget kapnak a tevékenység kipróbálására, illetőleg közös alkotásként egy székelykapu készül, amit Káldon fognak felállítani.

A négynapos közös programban szerepel a székelykapu elkészítése és felállítása, kiállítás létrehozása, módszertani megbeszélések. A csíkszentimrei delegáció tagjai megismerkednek a káldi értékekkel, részt vesznek a helyi tűzoltó egyesület 135 éves jubileumi ünnepségén és a falunap rendezvényein.

A káldiak augusztusban viszonozzák az erdélyi csoport látogatását, amikor a testvértelepüléssel közösen ünneplik az augusztus 20-ai nemzeti ünnepet, és bemutatják Csíkszentimrén a káldi értékeket.

Dominekné Bándoli Bernadett

Címkék#civil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!