Civil

2016.07.27. 18:01

Élményteli nyelvtanulás a jubileumi német nemzetiségi olvasótáborban Kőszegen

Kőszeg - Immár harmincadik alkalommal gyűltek össze Vas és Zala megye német nemzetiségi tanulói az egyhetes olvasótáborban.

Civil Tudósítónktól

A nagy hagyományokkal rendelkező német nemzetiségi népismereti, országismereti és nyelvi tábornak idén is, .- már ötödik alkalommal- Kőszeg városa adott otthont július 17 .és 24. között. Ötven általános iskolás diák, 10-14 év közöttiek tölthettek el egy felejthetetlen hetet az olvasótáborban öt pedagógus és egy egyetemi hallgató felügyelete mellett.

A helyi német önkormányzatok és Szombathely MJV Német Önkormányzata támogatásával valósulhatott meg idén is ez a nagyszerű program. A tábor elsődleges célja a német nyelv és a hagyományok, szokások, a nemzetiségi kultúra megőrzése és továbbadása. Ennek szellemében alakították ki a szervezők a tábor heti programját.

Szárról érkezett nemzetiségi néptáncosok sváb táncokat tanítottak a gyerekeknek, amit az ünnepi műsorban elő is adtak. Nagyon mélyen megérintette a táborozókat Burghardt Klára német nemzetiségi költőnő rendhagyó előadása. A német népdalokkal ismerkedtek Unger Edit tanárnő segítségével, aki harmonikáján kísérte a dallamokat a hallgatóság nagy örömére.

Természetesen a gyerekek egyik legkedveltebb programja az egynapos ausztriai kirándulás volt. A délelőttöt Eisenstadtban, a délutánt a familyparkban töltötték. A hét folyamán még részt vehettek német nyelvű játékos kiscsoportos foglalkozásokon, túrán Kiszsidányban, és strandoláson is. A táborozók nyelvi fejlődését két osztrák kisfiú is segítette, akik napközben velük voltak a táborban.

Vasárnap jubileumi műsorral kedveskedtek a szülőknek és a meghívott vendégeknek.

Szöveg és fotó: Lakiné Soós Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!