Civil

2017.05.30. 09:32

Felmérték Csipkerek értékeit

Csipkerek - Május 25-26-án Csipkereken Jóna László polgármesterrel egyeztetve, a lakosok bevonásával megtörtént a helyi értékek, szokások és hagyományok felkutatása.

Civil Tudósítónktól

A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány szervezésében a Hazai Értékfeltáró Vasvári Kollégium kutatási projektjében Csipkerek településen is felmérték azokat a kulturális értékeket, melyek vagy már elfeledőben vannak, vagy még részben a falu életének részei.

A kutatás során az idősek szívesen és élménydúsan beszéltek hagyományokról, szokásokról, régi mesterségekről, valamint a mai napig élő és megmaradt szokásokról, melyeket a családok generációról generációra örökítettek. Történetek, helyszínek és emlékek elevenedtek fel a beszélgetések alkalmával.

A fotón balról jobbra: Jákai Lajosné, Prof. Dr. Szabó István, László Tamásné

A településen lehetőség nyílt bemutatni azt a kis múzeumot, melyet László Tamásné rendezett be az eddigi helybeli gyűjtéséből, ahol megtekinthetők a régi használati tárgyak eszközök és a legendás népviseleti ruhába öltöztetett baba.

A két napos felmérés alatt a kutatást végzők megismerhették nemcsak a falut és kultúráját, vendégszeretetét, hanem a hozzá tartozó szőlőhegyet is, mely - mint ahogy a hegyháti falvak nagy részénél - szorosan kapcsolódik Csipkerek településhez.

A fotón balról jobbra: Holczbauer Anett, Hordós Simon, Gömbös Réka

Fotó: Gerencsér Erzsébet

A két nap nem is annyira munka volt, inkább egy kirándulás, ahol a résztvevők kicsit nosztalgiázhattak fiatal koruk emlékei között, a kutatást végzők pedig egy kellemes vidéki kirándulás részesei lehettek.

A kutató munkában részt vettek a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Karáról Gömbös Réka, Holczbauer Anett, Hordós Simon és a kísérő tanáruk Prof. Dr. Szabó István.

 

 

 

Gerencsér Erzsébet

Címkék#hagyomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!