Civil

2017.05.17. 11:01

Húsz éve a segítés szolgálatában

Szombathely – Megtelt a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjának előadóterme szombaton a Y’s Men Klub Egyesület megalakulásának húszéves jubileuma alkalmából tartott ünnepségen.

Civil Tudósítónktól

A megjelent dán, szlovák és magyar vendégeket dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötte, majd a jubileum alkalmából díszoklevelet adományozott a klubnak. Az egyesület elnökasszonya, Éliás Zsuzsanna képekben mesélte el megalakulásuk történetét és az elmúlt két évtized fontos állomásait. A húsz évvel ezelőtti fényképek vidám perceket szereztek minden olyan jelenlévőnek, aki felismerte magát a fotókon. A bemutató után köszöntések sora következett. A rendezvényen a Y's Men Klub adományaiban részesült Aranyhíd Oktatási – Nevelési Központ kórusa és a Napsugár Közhasznú Egyesület zenekara adott műsort, a közönség vastapssal köszönte meg az előadásukat.

A Y's Men mozgalom 1922-ben indult Amerikából. Megalakulása szorosan kötődik a YMCA tevékenységéhez. Olyan felnőtt korú férfiak alapították, akik kinőttek ugyan az ifjú korból, mégis szerettek volna továbbra is egyesületi formában tevékenykedni. Új klubot hoztak létre, először csak férfitagokkal (innen a Y's Men elnevezés), később hölgyek, családok is csatlakoztak. A mozgalom olyan karitatív, önkéntes szervezetekből áll, melyek keresztény értékrend alapján szerveződnek, pártfogolják, támogatják a szociális kezdeményezéseket, a rászorulókat. A mozgalmat világszerte egy piros háromszöggel szimbolizálják, amely kifejezi a lélek, az elme és a test kapcsolatát.


Magyarországon a harmincas években működött már egy ilyen szervezet, ám másfél évtized után megszűnt. Hazánkban elsőként 1997 májusában alakult meg a Szombathelyi Y's Men Klub Egyesület dán kezdeményezésre. Ünnepélyes avatását „Charter"-ét 1997. május 9-én tartották 14 alapító taggal. De az egyesület története jóval előbb kezdődött. 1993-ban Kőszegfalviné Pajor Klára Dániában járt, ahol találkozott a mozgalommal. Hazatérve felvetette, hogy Szombathelyen is jó lenne egy ilyen szervezetet létrehozni. 1994 októberében Lasse Bergstedt és Poul Thomsen, a szervezet dán vezetői Szombathelyre látogattak, amelynek folyományaként 1995-ben megkezdődött a magyarországi Y's Men klub szervezése az akkori egészségügyi főiskolán. Az egyesület a rászorulók segítését, a nemzetközi kapcsolatok ápolását tűzte ki célul, emellett fontos feladatuknak tartják a fiatalok felkészítését és bevonását a segítő tevékenységekbe. A karitatív tevékenységek, az adománygyűjtés, az elesettek, hátrányos helyzetű emberek segítése áll munkájuk középpontjában, az eltelt két évtized alatt tizenegy fiatal dániai tanulását támogatták. Több alkalommal osztottak ki intézmények, civil szervezetek között  játékokat. Magyarországon jelenleg négy klub működik, ebből kettő Szombathelyen.

Bődi Lívia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!