Civil

2017.05.04. 08:06

Klubban ismerkednek a közösségi élettel a balogunyomi babák

Balogunyom - Már több mint tíz éve, hogy megnyitotta kapuit a balogunyomi babaklub, és működik azóta is töretlenül. Magyar Katalin, a falu védőnője álmodta meg, és hozta létre 2006 októberében, ezzel is segítve az édesanyákat. A gyermeknevelés a világ legszebb hivatása, öröm, boldogság, de korántsem könnyű feladat. Szépségei mellett olykor komoly kihívásokkal kell megküzdeni.

Civil Tudósítónktól

Az édesanyáknak – főleg a szülés utáni időszakban – a legnagyobb segítséget a védőnők jelentik. Kati személyében olyan ember végzi ezt a munkát, akire a nap minden szakában lehet számítani. Kiváló védőnő, 2014-ben méltán nyerte el az „Év védőnője” címet.

A babaklub létrehozásában többféle cél vezérelte, melyek a tíz év alatt meg is valósultak. Fennállása óta 97 kisgyermek – a néhány hónapostól egészen a három évesig – és anyukája, esetenként apukája fordult meg a klubban, melynek a balogunyomi Egészségház ad otthont. Tagjainak száma jelenleg 14-16 fő.

Fotó: Kiss Istvánné

A gyermeknevelés által szűkebb élettérbe kerülő édesanyák örülnek e lehetőségnek, mert itt heti, kétheti rendszerességgel összegyűlhetnek, beszélgethetnek örömökről, nehézségekről, kicserélhetik tapasztalataikat, kérhetik egymás és a védőnő segítségét. A babaklub által jobban megismerhetik egymást, új ismeretségek alakulhatnak ki, örök barátságok szövődhetnek felnőttek, illetve gyerekek között.

A foglalkozások általában kötetlen beszélgetéssel telnek, de több alkalommal a védőnő irányításával konkrét témához kapcsolódnak: egészségügyi és szociális problémák, beszédfejlődés, nevelési tanácsok, óvodaválasztás, szocializáció.

A kicsik pedig játszhatnak, ismerkedhetnek egymással, a felnőttekkel, egy új kis közösséggel. Valójában ez a babaklub legfontosabb küldetése: a gyermekek közösségbe való beilleszkedésének segítése. Az első lépcsőfok egy nagyobb gyermekközösségbe kerülés előtt.

Összejöveteleiket közös ünneplések teszik még változatosabbá. Minden év februárjában jelmezbe öltöztetve farsangolnak a kicsik, tavasszal megérkezik a nyuszi, decemberben a Mikulás. Évente egyszer óvodalátogatást is szerveznek, mely bepillantást enged az óvoda életébe. Bababallagás keretében búcsúztatják el a három éves gyerkőcöket, akik ezt követően is bármikor részt vehetnek a klub foglalkozásain, hiszen „Örökös tagságot” nyertek. A helyi programok mellett többször szerveztek már kirándulást. Ellátogattak például a sorokpolányi Kolos Kastélyba, és egy szép délelőttöt töltöttek a Kámoni Arborétumban.

Az anyukák a foglalkozásokon túl is beszélgethetnek egymással és a védőnővel, mert létrehoztak az egyik legismertebb közösségi oldalon egy zárt csoportot.

Kiss Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!