Szent Jakabtól Szent Jakabig - Dobronaki zarándokcsoport Gencsapátiban

2017. április 21., 17:58 szerző: Varga Albin fotós: Varga Albin
komment
Gencsapáti - Virágvasárnap előtti szombaton, április 9-én, ötven tagú magyar ajkú zarándokcsoport érkezett a szlovéniai Dobronak Szent Jakab plébániájáról Gencsapátiba.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Délelőtt Gombos Bálint plébános köszöntötte őket és bemutatta nekik a Szent Jakab apostol tiszteletére szentelt templomot. A Vasi Népdalstúdió tagjai, Tanai Erzsébet vezetésével, dallal köszöntötték a zarándokokat, akik szentmisén vettek részt, majd ajándékokat adtak át egymásnak.

Rámutattak arra, hogy településeik életében több közös pont is van: mindkettejük templomának idősebb Szent Jakab apostol a védőszentje, nekik is van az itteni Szentkúthoz hasonlóan szép környezetben egy szép kápolnájuk és ők is foglalkoznak tojáskaparással. Ezért a csoport vezetője, Toplak Alenka a szorosabb együttműködés és partnerkapcsolat felvételét javasolta. Meghívta a vendéglátókat Dobronakra, templomuk július 23-ai, búcsúi szentmiséjére, amit a gencsiek nevében plébánosuk köszönettel elfogadott.

A szentmise után a zarándok vendégek ellátogattak a Művelődési Ház és Könyvtár épületébe, ahol Bodorkós Ferenc polgármester köszöntötte őket. Az intézményigazgató bemutatta Gencsapáti értékeit, majd egy kis vendéglátás következett: a helyiek pogácsával, sós stanglival és finom borral kedveskedtek a vendégeknek. Jelen voltak a tojásfestés mesterségének jeles helyi képviselői is: Vincze Alfonzné Margit néni és leánya Margit, akik a tojáskaparás rejtelmeibe is beavatták a csoport tagjait.

A zarándokok ezután a Szentkútra látogattak, ahol először meghallgatták a szent hely történetét, majd gencsapáti vendéglátóikkal közösen szlovén és magyar nyelven felváltva keresztúti imádságon vettek részt. Imádságukat szép énekeikkel is színesítették, így adva hálát a közösen eltöltött szép napért. Bálint atya végül egy a Szentkút képével díszített, kifejezetten erre az alkalomra készült emlékgyertyával ajándékozta meg a csoport minden tagját.

Befejezésül a vendéglátók a mielőbbi újratalálkozás reményében Szent II. János Pál pápa egyik szép imájával búcsúztatták a zarándokokat: „Mária, reménység Anyja légy velünk! Taníts minket, hogy az élő Istent hirdessük és segíts tanúskodnunk Jézusról, az egyetlen Üdvözítőről. Tégy minket szolgálatkésszé a felebarát iránt, (…) és tégy minket egy igazságosabb világ szenvedélyes építőivé!(…) Mária, járj közben értünk és ajándékozd nekünk Jézust! Segíts, hogy mindenkor Őt kövessük és Őt szeressük! Ámen. ”

Varga Albin

Varga Albin

2017. április 21., 17:58 szerző: Varga Albin fotós: Varga Albin

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...