Csehimindszent

2016.09.12. 17:55

Jubilál és megújul az iskola

Csehimindszent - Hatvanéves idén a csehimindszenti általános iskola. Az elkövetkező hónapok sok különleges programot tartogatnak a gyermekek számára a jeles évforduló alkalmából.

Pogács Mónika

- 1956. szeptember 2-án, vasárnap, a tanévnyitó ünnepséggel egybekötve felavatták megyénk legszebb, legkorszerűbb falusi iskoláját. Ezt írta a Vas Népe másnap - idézte fel László Jánosné, a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója a hat évtizeddel ezelőtti beszámolót. Az intézmény az egész tanéven áthúzódó programsorozattal emlékezik meg a jeles évfordulóról, a hatvanas szám jegyében. Például megjelentetnének egy kiadványt az iskoláról, találkozót szerveznek az öregdiákoknak, egykori pedagógusoknak, és szerepelnek az elképzelések között kirándulások.

Az iskolaév 182 napos munkaterve elkészült. A nevelőtestület által összeállított éves program értékteremtő, környezetvédelmi, egészségmegőrző, kulturális, hagyományőrző, közlekedésbiztonsági és sportrendezvényekkel van tele. Idén is lesznek tematikus napok és hetek: például környezetvédelmi, sport- és nyelvi ismeretek kerülnek fókuszba. - Visszük a gyermekeket színházba, tanulmányi versenyekre, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jóvoltából úszni járhatnak ebben az évben a harmadik, negyedik, ötödik és hatodik osztályosok - sorolta tovább az esztendő programjait László Jánosné.

László Jánosné, a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója számolt be a jubileumi év feladatairól, aktualitásairól Fotó: Vincze Kornél

- Ezek mellett a legfontosabb számunkra, hogy diákjaink nap mint nap örömmel jöjjenek iskolánkba, és a tanulásra motiváltak legyenek. Ehhez új módszertan bevezetését kezdtük el már az előző években. Ez tapasztalva tanulást, az élményalapú tanulást jelenti változatos csoportmunkában - ismertette az igazgatónő. Ismert tény, hogy akkor működik jól egy iskola, ha a szülők ott állnak a gyermekeik mellett, támogatják őket. A diákoknak és a szülőknek is tudniuk és hinniük kell, hogy a továbblépés, érvényesülés egyedüli útja a tanulás.

- Akkor leszünk jó iskola, ha még szorosabb kapcsolatot ápolunk a szülőkkel, nyíltan, őszintén beszélhetünk a gyermekeik problémáiról, hiányosságairól, lehetőségeiről. Együtt kell dolgoznunk a közös cél érdekében - fogalmazta meg az iskola ars poeticáját az intézményvezető.

A tanulónak joga van a zavartalan tanuláshoz! A tanárnak joga van a zavartalan tanításhoz! Mindenki jogát tiszteletben tartom! - olvasható a tantermekben. - Ez a három mondat ettől a tanévtől ott díszíti minden osztályterem falát, és kötelező érvényű mindenkire - hangsúlyozta az igazgatónő.

A feliratokon kívül más újdonsággal is találkoznak a csehimindszenti iskola diákjai: - Egy új számítástechnikai termet alakítottunk ki, mert az eddigi ezután nyelvi laborként is működik. A változtatás oka az volt, hogy 14 új számítógépet kaptunk, amit el kellett helyeznünk. Ezenkívül egy másik termet a háztartástani ismereteknek szánunk, ahol a lányok sütni-főzni, varrni tanulhatnak, lakberendezést gyakorolhatnak - sorolta László Jánosné. Az iskola korszerűsítésére, felújítására is nagy remények vannak idén. Az erre a célra benyújtott európai uniós pályázatot a napokban már befogadta a kiíró. Sikeres pályázat esetén 250 millió forintból újulhat meg az iskolaépület - energiatakarékosabban működhet a csehimindszenti intézmény.

Az iskola közös a Hegyháton: fenntartását a helyi és több környékbeli önkormányzat támogatja. Összesen hat településről járnak ide diákok a Hegyhátról. A már hatvanéves iskolában nagyon büszkék a gyermekközpontú, egyénre szabott oktatásra, ezen belül arra, hogy kiemelt figyelmet kapnak a sajátos nevelési igényű, tanulási és magatartási nehézséggel küzdő tanulók, csakúgy, mint a hegyháti tehetségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!