Életmód

2015.06.21. 14:20

A méhnyakrákszűrés életet ment

Megyei körkép - Már 1500 védőnő végezhet méhnyakszűrést az országban annak a programnak köszönhetően, amit az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala indított 2013 júliusában. Dr. Kovács Lajos szülész-nőgyógyász, a MÁV-rendelő vezetője szerint nagyon fontos a szűrés, életet menthet.

Bajdó Bettina

A napokban százezer magyar nő számára küld méhnyakszűrésre szóló meghívólevet az ÁNTSZ. Hazánkban a méhnyakrák miatti halálozás ugyan lassú csökkenést mutat, de a relatív halálozási kockázat még így is magas: az Európai Uniós országok átlagának mintegy háromszorosa, az osztrák nők halálozási szintjének pedig körülbelül két és félszerese. Ez leginkább annak tudható be, hogy a kockázati csoportba tartozó (25-65 éves) nők között alacsony a részvételi arány méhnyakszűrésen. A probléma megoldásának egyik lehetséges módja a személyes meggyőzés: megszólítani azokat, akik soha vagy nagyon ritkán mennek el a szűrésre, illetve a szűrés lakóhelyhez közel vagyis helybe-vitele . Ezt a célt szolgálja a védőnői méhnyakszűrési program országos kiterjesztése. Vas megyében a program kezdete óta részt vesznek védőnők a szűrésben. A program kezdetekor nyolc védőnő vizsgázott a megyéből, 12-en jelenleg is tanulnak, de továbbiak beiskolázására is számítanak a jövőben. Ezáltal összesen 66 településen érhető el a védőnői méhnyakszűrő vizsgálat.

Dr. Kovács Lajos szülész-nőgyógyász, a MÁV-rendelő vezetője is hangsúlyozta, hogy a méhnyakrák időben és jól szűrhető daganattípus.

- Egy speciális eszközzel mintát veszünk a méhnyakból folytatta az igazgató. Ezt kikenjük tárgylemezre, majd fixáljuk egy anyaggal, végül a mintát a citológus elemzi a laboratóriumban. A rák megelőző állapotokat, a korai méhnyakrákos eseteket is ki tudjuk szűrni. Már nemcsak mi, nőgyógyászok végzünk szűréseket, hanem az erre kiképzett védőnők is. A legfontosabb, hogy minél több 25 és 65 év közötti nő rendszeresen részt vegyen a szűréseken.

Kelemenné Horváth Andrea citológiai szakasszisztens egy mintát vizsgál a MÁV-Rendelőben  Fotó: Unger Tamás

Azoknak, akiknek nincsen semmilyen betegségük, nem szednek gyógyszert és nincsenek panaszaik, illetve korábban két negatív méhnyakszűrési leletük is volt háromévente ajánlott a vizsgálat. Ám ilyen ritkán fordul elő, ma már a legtöbb fiatal nő is fogamzásgátlót szed, ami növeli a fertőzések kialakulásának kockázatát. Bizonyos fertőzések esetén gyakrabban fordul elő a méhnyak daganatos elváltozása.

- Tehát azoknak, akik gyógyszert szednek, valamilyen betegségük van vagy korábban volt eltérés a kenetükben, ajánlott évente elmenni a vizsgálatra hangsúlyozta dr. Kovács Lajos. Kiemelendő a HPV-vírus szerepe, ami nagyban közrejátszik a méhnyakrák kialakulásában. Aki ebben szenved, annak nem szabad elhanyagolnia a vizsgálatokat. Az időben kiszűrt esetek életet menthetnek.

Projekt részeként vehettek részt az önként jelentkező védőnők azon a tanfolyamon, ami felkészítette őket az új feladatra. Ehhez társult a védőnői tanácsadók felszerelése a szűréshez szükséges eszközökkel. A védőnői méhnyakszűrés pedig már tantárgyként bekerült a védőnő hallgatók képzésébe a tavalyi tanévtől kezdődően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!