Életmód

2015.03.01. 13:05

Gördülj és lazulj el teljesen!

Tökéletesen használható a napi rutin kapcsán, ha munka után szeretnél lazítani. Átmasszírozhatod vele magad, vagy beiktathatod sporttevékenységeid közé, mint egy átfogó, széles körű alapedzést.

Unger Tamás

Sokszor olvasható az SMR rövidítés a masszázshengerek kapcsán. (A rövidítés jelentése: Self Myofascial Release, azaz magadon végzett izompólya fellazítás.)

Elsősorban a sportolók számára fejlesztették ki ezt a módszert, melynek az a lényege, hogy az izompólyákban kialakult feszültséget feloldják.

Dóri megmutatja, hogyan használjuk a masszázshengert. Bárki elsajátíthatja a használatát
Fotó: Unger Tamás

Az ellazuláshoz nem is lesz másra szükségünk, mint egy hengerre és a saját testünkre. A hengerrel végzett gyakorlatok kivitelezése nem bonyolult, és mindenki számára hamar elsajátítható. Természetesen nemcsak a sportolóknak ajánlott, hanem azoknak is, akik szinte semmilyen vagy csak minimális sporttevékenységet végeznek. Továbbá ajánlom még azoknak az egyéneknek, akik munkájuk során sokat ülnek vagy pedig sokat állnak, illetve azoknak, akik komoly fizikai munkát végeznek.

A hengerhasználat hatására az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek és a terhelési szintjük is nagymértékben megnövekszik, a sérülésveszély pedig csökken. Fontos megjegyezni, hogy a nyújtáshoz hasonlóan a hengerezés sem hoz egyszerre tapasztalható változásokat. A kulcsszó itt is a rendszeresség és a kitartás.

A technikája nagyon egyszerű: csak annyi a lényeg, hogy a henger úgy helyezkedjen el, hogy a talaj és a megdolgozni kívánt rész között legyen. Nehezedj rá a hengerre a testsúlyoddal, majd lassan kezdj el rajta gördülni. Fontos: ha érzékeny ponthoz érsz, ott állj meg 20 másodpercre, hogy enyhüljön a kellemetlen érzés. Gördülj te is az ellazulásod érdekében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!