Baba

2015.04.11. 07:49

Így használja a babahordozót! - Tanácsok kisgyermekes szülőknek

A babahordozásról jót és rosszat is hallani, azonban előbbi vélemények győzedelmeskednek: egyre népszerűbb a magyar szülők körében ez a módszer.

Szendi Péter

A babahordozás az utóbbi néhány évben Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend a szülők körében. Azért újra, mert a babák körüli teendők könnyítésének és a babák "szállításának" ez a módja sokkal régebbi és ősibb, mint egyéb módszerek és eszközök (például babakocsi vagy járóka). Szombathelyen is rengeteg anyuka és apuka választja a módszert, sőt, négy éve létrejött a Felveszlek Babahordozó Klub is, ahol szakemberek segítenek a szülőknek megérteni a babahordozás előnyeit, eloszlatni a kételyeiket és megtanítani nekik, hogyan kössék magukra a babájukat, gyermeküket. Nemrég állandó helyük is lett a Kisfaludy utcában, ez a Hordoz-Lak Fejlesztő és Hordozó Központ, ahol napi rendszerességgel segítenek a családoknak, hetente tartanak előadásokat különféle babás-kisgyermekes témában, és ahol bérelni is lehet babahordozó eszközöket. A szakszerű segítség elérésének lehetősége segít a babahordozás népszerűsítésében. A babahordozásnak számtalan előnye van mind a babára, mind a hordozó személyre nézve.

Kóta-Tóth Tímea baba-és gyermekhordozási tanácsadó elmondta, hogy amennyiben a baba ortopédiailag helyes pozícióban van ránk kötve, úgy a csípőfejlődésére, az izmok és az egész mozgásszervi rendszer fejlődésére hatunk.

– Hordozás közben a baba idegrendszerét folyamatosan ingerek érik, az egyensúlyi és mozgásközpontja ezáltal folyamatos fejlődésben van, így hatva és előkészítve passzívan a mozgás fejlődését. Amikor pedig letesszük őt, kamatoztathatja ezt a passzív fejlődést mozgás közben. Ha elég feszesen van ránk kötve a kicsi, akkor a gerince, csigolyái pontról pontra meg vannak támasztva, ha nem lóg az eszközben, illetve ha a lábai alá vannak támasztva, akkor a kisbaba nem nyomódik össze az eszközben, nem is szabad, hogy így legyen.

Kóta-Tóth Tímea hozzátette:  Ezen kívül folyamatosan hatunk az értelmi fejlődésére, (hiszen azt látja, tapasztalja, amit mi, velünk együtt vesz részt a család, a környezet, a világ történéseiben) és beszédfejlődésére (egy hordozott babához folyamatosan beszélünk, énekelünk neki ringatás közben) is. Emellett a hordozó személy kezei szabaddá válnak, hordozás közben végezhető a házimunka, a főzés, lehet kirándulni, bejutni nem akadálymentesített helyekre. A legfontosabbat hagytam a végére: a baba pszichés fejlődése, megnyugtatása, az első hetek, akár hónapok sírós óráinak átvészelése sokkal könnyebbé válik.Nekünk abban kell segíteni, hogy amíg önállóvá nem válik a baba (és ez nem szoktatás kérdése, hanem az agyi érés során alakul folyamatosan) legyen egy átmenet a pocaklét és az önállóság között – mondta el Kóta-Tóth Tímea.

Nagyon sokféle hordozóeszköz kapható: hordozókendő, karikás kendő, rugalmas kendő, különböző kötős hordozók (mei tai) és csatos hordozók vagy ezek változatai. – Hogy melyik eszközt és kötésmódot választjuk, azt a baba méretei, kora, súlya, mozgásfejlettségi szintje, a család igényei, hordozási tervei, élethelyzete, beállítottsága határozza meg. Mind ortopédiai, mind pszichés fejlődés szempontjából előnyös, ha a hordozóeszköz megfelelően feszesen van beállítva, a hordozó személy és a baba súlypontja egy legyen, a babát az eszköz körülöleli, a gerincét megtámasztja, a lábai alá vannak támasztva – tette hozzá Kóta-Tóth Tímea.

A hordozókendő megfelelő megkötését minimum 2-2,5 órán keresztül tanítja Kóta-Tóth Tímea a szülőknek. – Vannak, akik használati útmutató vagy videó alapján tanulnak, de az az ő döntésük, én nem szeretném, ha a fotók alapján valaki nekiállna kötözni. Ezek arra jók lehetnek, hogy aki már megtanulta, felelevenítse vagy lássák, el tudják képzelni a szülők a folyamatot nagyjából.

A képeken látható hordozókendő minden szempontból univerzális: elöl, csípőn és háton hordozásra is alkalmas, minden életkorban, bármilyen súlyú baba, gyermek hordozható benne, használatát azonban érdemes szakembertől megtanulni. Különböző hosszúságban, színben, mintában és anyagösszetétellel kapható. Kezdőknek általában pamut kendőt javasolnak, és ha hosszában csíkos vagy a két szegése, esetleg két oldala eltérő színű, az segíthet a kötésben. A másik eszköz egy karikás kendő, melynek anyaga és szövése megegyezik a hordozókendőével, megkötési módja azonban eltér attól. Sokan szeretik praktikus, gyors és gyakorlás után egyszerű használata miatt. Kicsire összehajtható és rövid idő alatt magunkra tudjuk benne tenni a babát. Elsősorban elől és csípőn használható, hosszabb távú háti hordozásra más eszközt szoktunk ajánlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!