Életmód

2017.04.05. 17:35

Így szelídítsük meg az orrfacsaró tormát!

A húsvéti sonka elengedhetetlen velejárója a reszelt torma, vagy magában, vagy valamilyen krémként elkészítve.

Tóth Kata

Ez a keresztesvirágúak családjába tartozó, igénytelen növény megosztja a felhasználók körét. A háziasszonyok jelentős része inkább felvállalja a kész ecetes tormában rejtőző adalékanyagokat, csak ne kelljen reszelnie. Míg mások - elsősorban férfiak - akkor érzik magukat igazán elemükben, ha a torma már nemcsak a szemüket, hanem a hajuk tövét is bizsergeti.

Valljuk be, a tormareszelés nem a legkellemesebb tevékenység. Az orrot facsaró, ríkató élmény enyhítésére a háziasszonyok különféle praktikákat találtak ki. Kevésbé szabadulnak fel a csípős illóolajok, ha a gyökeret reszelés előtt lefagyasztjuk, más vélemények szerint jót tesz az áztatás is. Megkönnyítjük a munkát, ha a szabadban dolgozunk, és ha a tormát nem tolni próbáljuk a reszelő fogaival szemben, hanem szálirányba húzzuk.

Ez is egy megoldás: hámozás után forgácsokat faragunk éles késsel
Fotó: Szendi Péter

A leggyakoribb elkészítési mód az ecetes; a savanyú lé ugyanis csökkenti a gyökér csípősségét. Ehhez ecettel, sóval, cukorral elkészített salátalevet használunk, amelyben a tormát fogyasztás előtt legalább egy napig állni hagyjuk. Enyhíti a torma erejét és az íze is érdekesebb, ha reszelt almával keverjük össze. 15 deka tormához két almát reszeljünk le, ízesítsük egy evőkanál citromlével és cukorral.

Majonézes tormát úgy készíthetünk házilag, ha azonos súlyú reszelt tormát és majonézt összekeverünk, és citromlével ízesítjük. Párosíthatjuk a tormát a húsvétkor amúgy is nagy mennyiségben készülő keménytojással. A tormás tojáshoz tíz darab főtt tojás sárgáját kiszedjük, összekeverjük öt deka reszelt tormával, két evőkanál majonézzel, egy evőkanál cukorral, ugyanannyi citromlével és kevés sóval, borssal, majd visszatöltjük a fél tojásfehérjékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!