Életmód

2016.03.01. 19:50

Színtiszta egészség - Hús- és allergénmentes szendvicskrémek a Vas Népe konyhájából

Szombathely – A nagyböjt időszaka remek alkalom arra, hogy meghonosítsunk az étrendünkben néhány olyan alapanyagot, amelyekkel a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásuk ellenére a legtöbben mostohán bánunk.

Tersztyánszky Krisztina

Az egészséges krémek elkészítésében Polákovics Marietta, Mia volt a segítségünkre. Olyan csemegéket állított össze, amelyek nemcsak húst, hanem egyéb allergéneket sem tartalmaznak, így például laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják őket, és jól beleilleszthetők például egy candida diétába is. Ugyanakkor a hozzávalók közé felvette a csicseriborsót, a kölest, a szezámmagot, a fekete köményt és más olyan élelmiszereket, amelyek nemcsak pótolják a hús elhagyásával járó hiányt, hanem rendkívül jótékony hatásúak a szervezetünkre. A csicseriborsó például csökkenti a vér koleszterinszintjét, a benne lévő pektin miatt lassabban emeli a vércukorszintet, zsírtartalma alacsony, rost- és fehérjetartalma viszont magas. Antioxidáns- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően megelőzhetjük vele a rákos és daganatos betegségek kialakulását, a folsav pedig hozzájárul a megfelelő vérkép eléréséhez. A köles az egyik legfontosabb immunvédő, lúgosító gabonaféle. Rendszeres fogyasztása szinte minden porcikánkra előnyös hatással bír az érfalaktól az emésztőrendszeren át a fogzománcig és a bőrig. Ezekre az alapanyagokra sok családban a gyerekek, sőt még a férfiak is hajlamosak fintorogni. Ha viszont az alábbi nagyon finom krémek valamelyikébe becsempészve tálaljuk számukra, minden bizonnyal szívesen fogják elfogyasztani teljes kiőrlésű kenyérrel, lepénykenyérrel reggelire, vacsorára vagy akár partifalatkák feltéteként.

Füstölt gabonakolbászkrém

Hozzávalók: 1 rúd füstölt gabonakolbász, 100 g totu krém, 100 g házilag készített majonéz (1 tojás sárgája, 1dl hidegen sajtolt napraforgóolaj, csipetnyi himalájai só, őrölt bors, késhegynyi mustár), 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál himalájai só, 1 csésze főtt köles, 5-6 szál medvehagyma

Elkészítése: Miután tiszta vízben többször átmostuk a hántolt kölest, kétszeres-háromszoros mennyiségű vízben teáskanálnyi himalája sóval feltesszük a tűzhelyre és ragacsosra főzzük. Amíg főzzük, elkészítjük a házi majonézünket: 1 tojás sárgájához robotgéppel keverve nagyon vékony sugárban hozzáadjuk a hidegen sajtolt napraforgó olajat, majd ízesítjük csipetnyi sóval, őrölt borssal, késhegynyi mustárral. Hagyjuk, hogy kihűljön a főtt köles, majd turmixgépben összekeverjük a majonézzel, füstölt gabonakolbásszal, totu krémmel, teáskanálnyi himalája sóval, 1 gerezd fokhagymával, és 5-6 szál medvehagymával.

Teljes kiőrlésű kenyérre vagy lepénykenyérre kenhetjük, csírákat, paradicsomot, paprikát javaslunk hozzá.

Aszalt paradicsomos humusz:

Hozzávalók: 1 bögre főtt csicseriborsó (használhatunk konzervet) , 2 gerezd fokhagyma, 2 dl hidegen sajtolt olívaolaj, 2 teáskanál himalája só, 1 teáskanál fekete kömény, 2 teáskanál római kömény, 2 citrom leve, 2 evőkanál tahini (vagy szezámpehely), 5-6 szelet aszalt paradicsom.

Elkészítése: A hozzávalókat turmixgépben elkeverjük. Lepénykenyerekre kenve, vagy friss zöldségekkel mártogatva (pl. zellerszár, karalábé,répa) kínáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!