Életmód

2016.02.01. 13:07

Táplálékkiegészítők: ki mit fogyaszt Vas megyében?

A táplálékkiegészítők témaköre alaposan megosztja az embereket, hiszen vannak, akik mindenáron szeretnék távol tartani magukat ezektől a szerektől, sokan viszont alkalmazzák őket a jobb eredmények és a sérülésveszély elkerülése végett. Tényekről, tévhitekről és tapasztalatokról beszélgettünk értékesítőkkel, edzőkkel és sportemberekkel.

Elek Szilveszter

Szakértőink szerint ma már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kik vásárolják leginkább a táplálékkiegészítőket.

- Az üzletembe elsősorban a 20 és 40 év közöttiek járnak be, de nem ritka az 50 feletti korosztály sem - mondta Süle Gábor, az egyik, táplálékkiegészítőket forgalmazó szombathelyi üzlet értékesítője. - A vásárlóközönségem nem szerint nagyon megoszlik, inkább a férfiak vannak többségben - hallottuk még a szakértőtől.

Németh Rajmundnak, egy másik, szintén a vasi megyeszékhelyen táplálékkiegészítőket forgalmazó üzlet alkalmazottjának is hasonlóak a tapasztalatai. - A vásárlóközönségünk leginkább 20-30 éves férfiakból áll, de ahogy észrevettem, az utóbbi időben a fiatal nőknél is kezd elterjedni a használatuk - tudtuk meg.

A vélemények megegyeztek abban, hogy a sportoló emberek zöme fogyaszt táplálékkiegészítőket.

- A vásárlóim közül a legtöbben konditerembe járnak, vagy valamilyen sporttevékenységet folytatnak - mondta Süle Gábor.

- A vendégeink körülbelül 60 százaléka fogyaszt valamilyen táplálékkiegészítőt - hallottuk Gergácz Pétertől, az egyik szombathelyi edzőterem trénerétől. - A többségnél már megszokott, úgymond rituálé ezek fogyasztása - tette hozzá a szakértő.

- A szilárd ételek híve vagyok, de a napi ötszöri étkezés mellé elfogyasztok két táplálékkiegészítőt is a fehérjepótlásom miatt - hallottuk a 31 éves, Gencsapátiban élő Németh Norberttől. - Számomra ezek tehát tényleg csak kiegészítők - tette hozzá a sportember.

- Én azért használok táplálékkiegészítőket, mert nehéz, teljes testes edzéseket csinálok, és a segítségükkel sokkal kitartóbb vagyok - mondta a 38 éves, szombathelyi Szalay Andrea. - De azoknak is jó, akik nem tudnak eleget enni a munkahelyükön, hiszen ha megisznak egy fehérjeturmixot, máris táplálékhoz és ezáltal energiához jut a szervezetük - tette hozzá.

Szalay Andrea is az izomépítés elősegítését, illetve az energiapótlást nevezte a táplálékkiegészítők legfőbb előnyeinek

Gergácz Péter tapasztalatai szerint a legtöbben az edzés utáni fehérjeturmixokat fogyasztják. - Ezeket azért isszák, mert aminosavakat juttatnak az izomsejtekbe, ezzel segítve mielőbbi felépülésüket - tette hozzá. - Ami még érdekesség, hogy sokakat nem is érdekel a hatás, az ízükért isszák a finom turmixokat - tette hozzá a tréner.

A fehérjeturmixok mellett a  vitaminok is rendkívül népszerűek, Süle Gábor és Németh Rajmund is nagyon sok ilyen terméket értékesítenek.

Rengetegen használnak úgynevezett edzés előtti szereket is, melyek fokozzák az erőnlétet, illetve vannak olyanok, amelyek fontos összetevőkkel látják el az izomzatot, ezáltal gátolják annak edzés közbeni leépülését.

Megkérdeztük Szalay Andreát és Németh Norbertet ezzel kapcsolatban is,  és mindketten azt mondták, hogy használnak  valamilyen edzés előtti szert. Sem ők, sem az általunk megkérdezett szakértők nem tudtak semmilyen konkrét hátrányt megemlíteni a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban.

- Eddig csak pozitív tapasztalataim voltak a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban - hallottuk Németh Norberttől. - Nagy előnyüknek tartom, hogy segítenek az izomzat építésében - tette hozzá a sportember.

Szalay Andrea is az izomépítés elősegítését, illetve az energiapótlást nevezte meg a táplálékkiegészítők legfőbb előnyének. - Ha valaki csak azért sportol, hogy mozogjon és közben jól érezze magát, annak nem muszáj ilyeneket fogyasztania. Annak viszont, aki szeretne valamilyen komolyabb célt elérni, óriási segítséget nyújtanak - mondta Szalay Andrea.

- Ha valaki építeni szeretné a testét, esetleg fogyni szeretne, vagy csak a napi étrendjébe akar egy kis fehérjét beilleszteni, annak is előnyére válhat a táplálékkiegészítők fogyasztása - tudtuk meg Süle Gábortól. - A betegségek tüneteinek kezeléséhez is nagyban hozzájárulhatnak ezek a kiegészítők, legyen szó megfázásról vagy sportolás közben elszenvedett sérülések nyomán fellépő ízületi fájdalomról - tette hozzá a szakértő.

Azonban van, amire érdemes fokozottan odafigyelni ezekkel a szerekkel kapcsolatban!

- A legfőbb tanácsok azok, amik minden termékünkön fel vannak tüntetve - mondta Németh Rajmund. - Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépjék túl, és legyenek tisztában azzal is, hogy a termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot - hangsúlyozta az értékesítő. A többi szakértő véleménye is ez volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!