Életmód

2016.06.13. 18:25

Vigyázat: van rossz hársvirág is!

Ezekben a hetekben virágzik a hárs: a kellemes illatú, közismert gyógynövényt sokan alkalmazzák meghűlésre. Azonban nem minden hárs egyforma: van, amelyik nem is gyógynövény!

Simán Klára

Csupa illat és zümmögés Szombathely nagy része ezekben a napokban: az eső ugyan leveri a virágok egy részét, ám még így is bőven marad a fákon a virágból. Gyakran lehet látni embereket, akik gyűjtik a gyógynövényt - legalábbis azt hiszik. Ugyanis a díszfának ültetett hárs többségének virága semmire sem jó, sőt!

Többféle hárs létezik. A hársfajokban az a közös, hogy lombhullató fák, általános jellemzőjük a terebélyes, tojásdad korona, a magas növés. (Vagyis a fa gyakorlatilag egyforma alakú mindháromnál.) Leveleik aszimmetrikusak, szíves vállal, fűrészes levélszéllel. Viráguk érdekes kelléke a tengelyhez nőtt világos-zöld, hártyás murvalevél. Gyógynövényként több hársfaj virágát is gyűjthetjük: ezek a kislevelű hárs (Tilia cordata), a közönséges hárs (Tilia x vulgaris) és a nagylevelű hárs (Tilia plathyphyllos). A hazánkban is honos és gyakran ültetett ezüst hárs (Tilia tomentosa) virágja azonban nem gyógynövény.

HOGYAN LEHET FELISMERNI?

A kislevelű hárs felismerhető a levél fonákján az érzugokban található rozsdavörös szakállas szőrképleteiről. Ez virágzik legkésőbb, júliustól. A közönséges hárs levelének fonákja fakó színű, az érzugokban lévő szőrök fehérek, míg a nagylevelű hárs nemcsak nagyobb leveleiről, hanem azok élénkzöld színéről is felismerhető, virágai korán, már június elején nyílnak. Az ezüst hárs leveleit, nevéhez hűen csillagszőrök borítják, amitől a levél fonákja ezüstösen nemezes. A szőrös levél allergiát okozhat, ezért nem ajánlatos erről a fáról bármit is gyűjteni. Vagyis ha a kiválasztott fa levelének hátulja bársonyos tapintású - annak a virágját ne szedjük, nem gyógynövény!

Méznek minden hársvirág alkalmas, gyógyteának azonban nem

HOGYAN GYŰJTSÜK?

A hársfa virágát most már minél előbb, a teljes virágzás időszakában kell begyűjteni: amikor a virágok kétharmada kinyílott, a többi pedig éppen feslik. (A korábban vagy későbben begyűjtött virág kisebb értékű, kevesebb hatóanyagot tartalmaz.) A leszedett virágokat 2-3 centiméter vastag rétegben kiterítve, szellős, lehetőleg árnyékos - de semmiképpen sem napsütötte! - helyen kell megszárítani. Ezt követően légáteresztő, azaz tüll-, vászon- vagy papírzacskóban célszerű tárolni felhasználásukig. Ez azért is előnyös, mert érződhet kellemes illatuk is. Akár potpourriban is felhasználható, a lakás tartós illatú díszeként. (Levendulával vagy más, erős illatú gyógynövénnyel tárolva elveszíti kellemes aromáját, nem javasolt összeönteni őket - igaz, teaként megengedett a keverék.)

KEVÉSBÉ KÖZTUDOTT

A levélben is találhatók gyógyító hatóanyagok, cseranyagok, C-vitamin, glikozidák, ezért az orvosi hársfafajták lombleveleit is szokták gyűjteni. Meghűlésnél, náthánál a virágzatból önállóan és teakeverékek alkotórészeként készített tea elősegíti az izzadást, a láz csillapítását, a hurutos köhögés oldását. A tea emellett vizelethajtó, oldja az emésztőszervi görcsöket, jótékony a bélrendszerre, erősíti a gyomrot, mert csökkenti a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyájának irritációját. Segíti az emésztést, az epepangásban szenvedő betegeknek (acholia) segít az epeelfolyásban és a görcsök oldásában. Vesemedence- és húgyhólyaggyulladás esetén nagyobb mennyiségű víz hozzáadásával elkészítve belsőleg használják a teát. Emellett torokgyulladásnál, sőt, a mandulák fájdalmas gyulladásánál, száj-, ínygyulladásos betegségénél torok- és szájöblögetésre használhatjuk fel. Eldugult orr, nátha esetén az inhalálás, gőzölés eredményesen tisztítja a légutakat, csökkenti a begyulladt nyálkahártyák gyulladásos folyamatait. A hárs hatóanyagi között tarthatjuk számon a flavonoidokat (kvercitrin, izokvercitrin, kempferitrin, asztragalin, tilirozid), illóolajat (farnezol, farnezilacetát, geraniol), cserzőanyagokat, nyálkát és ciánglikozidot.

Kiváló összetevői és hatásai miatt erősíti az ellenállóképességet, immunrendszert, bőrápoló és kozmetikai szerek kedvelt alapanyaga. A hajmosáshoz samponba keverve, de a mosást követően hajöblítéshez is eredményesen használhatjuk a hársból készült főzetet. Reuma, isiász ellen, felfázás esetén fürdőként, de borogatásként alkalmazva is kifejti gyógyító tulajdonságait, fájdalomcsillapító hatását a hárs teája.

A hársfa fájából égetett szenet készítenek, mert porítva sebgyógyító és bőrbántalmak elleni hintőporokhoz, fogporokhoz keverve is hasznosító a hársfában rejlő gyógyító erő. Orvosi szénként általában a hársfát alkalmazzák.

Címkék#hársvirág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!