f1

2016.10.27. 13:07

Ecclestone életveszélyes versenyeket akar és Trumpot támogatja

Mexikóban, a Halottak napi ünnepség idején sikerült ezt elsütnie Ecclestone-nak

Vámosi Péter

Bernie Ecclestone ismét azt szeretné látni, hogy a Forma-1 veszélyes. Ezen kívül azt is mondta, hogy Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson. Hogyan függ össze ez a kettő? Ecclestone erre is választ adott.

Trump falat építene, hogy távoltartsa a mexikóiakat az Egyesült Államoktól. Ecclestone pedig falat építene, hogy a versenyzők a pályán maradjanak. Igen, ez még így is zavaros, de Ecclestone elmagyarázta.

"A régi időkben az emberek azzal a tudattal jöttek el a versenyekre, hogy valaki meghalhat." - mondta Ecclestone. "Manapság azzal a tudattal jönnek, hogy tudják, senki sem fog meghalni. Ami jó. De én 40 centi magas falakat építenék a kanyarokhoz. Mindig mindenki arra panaszkodik, hogy a versenyzők mindig elhagyják a pályát - így nem tennék."

"Bakuban nem mentek le a pályáról, és Monacoban sem láttam sosem. Vagy Szingapúrban. Ilyenkor van is pár jó verseny. Ha egy cirkuszos 15 méter magasban mozog egy kötélen, azt az emberek látni akarják. De ha az csak egy méter magasan lenne, az emberek azt gondolnák, 'ezt én is meg tudom csinálni'."

Ecclestone gondolatai azonban ellentétesek a modern autósporttal, melyben egyre nagyobb szerepet kap a biztonság fokozása. Valóban rengeteget fejlődött a Forma-1 biztonság tekintetében, főként Ayrton Senna 1994-es balesete óta. Ennek ellenére előfordulhatnak szerencsétlen esetek, tavaly Jules Bianchi 2014-es balesetének következtében hunyt el, míg Fernando Alonso Ausztráliában bukott hatalmasat és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett súlyos baja.

A biztonság fokozása azonban gyakran logikátlannak tűnő sportsabály-változást is eredményez. Legutóbb azt tiltották meg a versenyzőknek, hogy féktávon még irányt változtassanak. Ez a téma pedig Max Verstappen agresszívnek titulált vezetési stílusa miatt jött elő.

"Tudják, miért kedvelik az emberek Maxot?" - tette fel a kérdést Ecclestone. "Mert ő versenyző. Mert ő ezt teszi, mikor versenyez..." - mutatta meg középső ujjár Mr E, jelezvén, hogy Verstappen magasról tesz a véleményekre.

Mikor az amerikai elnökválasztásra terelődött a szó, Ecclestone a következőképp nyilatkozott:

"Én Trumpra voksolnék, 100 százalék. Ha Clintont választják, semmi sem fog változni. Trump nagyon sok dolgot megváltoztatna, és talán elsz*rna sok dolgot. De a sok vátozás jó dolgokat hozna."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!