Foci Eb

2016.06.23. 17:20

Jöhet a nyolcaddöntő! - A folytatásban is lehet esélyünk - Nem félünk

Körkép - Nagy az öröm a magyar válogatott háza táján a csoportelsőség és a portugálok elleni 3-3 után. És a csapat magabiztosan várja a belgák elleni vasárnapi (21.00) nyolcaddöntőt is.

Tóth Gábor

- Úgy érezzük, hogy egy nagy család vagyunk. A munka meghozta gyümölcsét - jelentette ki a csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatón Pintér Ádám, az FTC védekező középpályása, aki a soron következő ellenfélről, Belgiumról úgy vélekedett, mindenki tudja, hogy olyan sztárokkal van tele, akik egymaguk képesek eldönteni mérkőzéseket. A 28 éves játékos elárulta, hogy a portugálok elleni szerdai meccs után éjjel kettő óra körül értek a szálláshelyükre, így egyelőre nem elemezték az E csoportban hat ponttal az olaszok mögött második helyen végzett soron következő riválist. Szerinte a már megszokott felkészülési procedúra nem változik attól, hogy az egyenes kieséses szakaszba léptek, mivel ezúttal is négy napjuk van két meccs között.

- Nem nyílt az út Belgium számára a döntőig, akár ki is ejthetjük - reagált Pintér egy belga újságíró kérdésére, aki arról számolt be, hogy hazájában a közhangulat szerint kikövezett út vezet a fináléig, mert a legnagyobb favoritok, így a világbajnok németek, a címvédő spanyolok, és a házigazda franciák mellett az olaszok és az angolok is a másik ágon szerepelnek.

A magyar keret legfiatalabb tagja, Bese Barnabás arról beszélt, hogy reménykedtek a továbbjutásban, de azt nem gondolták volna, hogy ez csoportelsőként sikerül. Szerinte most a portugálokkal játszott 3-3-as iksznél látszott igazán az a rengeteg munka, amit elvégeztek.

Gera Zoltán (balról) és Pintér Ádám készít közös fotót a szurkolókkal a magyar-portugál meccs után. Fotó: MTI/ Illyés Tibor

- Már az is nagy élmény a számomra, hogy itt lehetek, de titkon reménykedtem abban, hogy akár pályára is léphetek. Szerencsére a kapitány is így gondolta - fogalmazott a portugálok ellen a szünetben becserélt 22 esztendős védő, aki elárulta, rengeteget tanult az egy hónapos felkészülés során, s úgy vélte, elsősorban fegyelmezettségben, koncentrációban és taktikailag fejlődött sokat. Az MTK játékosa a csapat sikeréről beszélve elárulta, már az első, osztrákok ellen 2-0-ra megnyert találkozón is megvolt a játékosokban a kellő önbizalom, ami mostanra százszázalékosra nőtt. Szintén kiemelte, hogy a futballisták a pályán és azon kívül is kiváló kapcsolatot ápolnak egymással.

- Csak úgy lehet nekivágni egy tornának, hogy meg akarjuk nyerni. Lehet, hogy nem reális, de hányan gondolták azt, hogy elsőként jutunk tovább a csoportunkból? - mondta a válogatott védekező középpályása, Nagy Ádám, aki szerdán nem lépett pályára, mivel volt már sárga lapos figyelmeztetése, egy újabb büntetéssel eltiltást kapott volna a nyolcaddöntőben.

Saját bevallása szerint a csoportelsőséget még Bernd Storck szövetségi kapitány sem gondolta volna. Mindemellett a német szakember nem lepődött meg csapata teljesítményén.

- A kemény munka mindig kifizetődik, és a játékosok egytől egyig maximálisan odatették magukat a felkészülés során. Ami a legfontosabb, hogy nyitottak és éhesek voltak az újra és a fejlődésre. Soha senki nem ellenkezett, mindenki tette a dolgát becsülettel. Ennek köszönhetően nagyon sokat lépett előre a csapat mind védekezésben, mind támadásban - mondta Storck, aki az Eb során immár mind a húsz mezőnyjátékosának bizonyítási lehetőséget adott, azaz mindössze a két cserekapus, Dibusz Dénes és Gulácsi Péter nem lépett pályára. Ahogy Storck, úgy a ferencvárosi Nagy Ádám sem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni, csak annyit mondott, a labda gömbölyű , így mindenkinek megvan az esélye a győzelemre.

Magyarország a nyolcaddöntős mérkőzését vasárnap 21 órától Toulouse-ban játssza Belgiummal, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját.

Kleinheisler László bekerült az Eb csoportkörének álomcsapatába a francia L Equipe sportnapilap összeállításában. A cikk kiemeli, hogy a német Werder Bremen 22 éves játékosa gólpasszt adott az osztrákok ellen, illetve mérkőzésenként átlagosan 3 kapura lövése és 3,5 kiharcolt szabadrúgása volt. Az Eb csoportkörének álomcsapata (a L Equipe szerint): McGovern (északír) - Meunier (belga), Verthongen (belga), Schär (svájci), Hummels (német) - Klinheisler (magyar), Modric (horvát), Kanté (francia), Krychowiak (lengyel), Perisic (horvát) - Bale (walesi).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!