Gazdaság

2015.04.21. 17:20

Adóbevallás gyed után is kell

A gyermekgondozási díj (gyed) az adóköteles társadalombiztosítási ellátások közé tartozik, írja a NAV nyugat-dunántúli igazgatósága.

A tapasztalok szerint az ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását. A gyedet kifizetheti a munkáltató, valamint közvetlenül az egészségbiztosítási szerv is. A bevallási kötelezettség teljesítése jellemzően ez utóbbi esetben marad el. Sokan adómentesnek gondolják a gyermekgondozási díj címén kapott összeget és ezért nem nyújtanak be bevallást. Ugyancsak adóköteles a terhességi-gyermekágyi segély és a táppénz összege is, így ezeket is szerepeltetni kell a bevallásban. Adómentes juttatás a gyermekgondozási segély (gyes), az anyasági támogatás és a gyermeknevelési támogatás, tehát itt nincs bevallási kötelezettség. Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélynek adóbevallást kell benyújtania függetlenül attól, hogy van-e fizetési kötelezettsége. A 2014-re vonatkozó bevallási kötelezettség 2015. május 20-ig a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallás vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT benyújtásával teljesíthető. A bevallást az ellátás folyósítója által adott igazolás alapján kell kitölteni, amelyben a bevallás soraira hivatkozással szerepel a jövedelem és a levont adóelőleg összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!