Gazdaság

2015.06.30. 17:18

Csok a családnak! – ilyen lakásokat vehetünk az új szocpollal Vas megyében

Már igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény. A támogatással akár másfélszer akkora lakásba költözhet, mint azt korábban tervezte. Mindent elmondunk a megújult szocpolról.

Budai Dávid

A szociálpolitikai kedvezmény szóösszetétel utoljára valószínűleg akkor hangzott el, amikor kitalálták ezt a támogatási formát, hiszen mindenki csak „szocpol"-ként hivatkozott rá. Július elsejétől viszont a szocpolt felváltja a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Nem csupán a név változik, hanem a támogatottak köre és mértéke is. Az egyik legfontosabb változás talán az, hogy használt lakásra is igénybe vehető, mivel a alapvető célja, hogy támogassa a gyermekes családokat az otthonteremtésben: ezt erősítette meg dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is, aki elmondta, a kormány továbbra is fontosnak tartja a családok támogatását. Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy míg a szocialisták megszüntették a családi adókedvezményeket, csökkentették és megadóztatták a családi pótlékot, a gyest pedig három évről két évre szűkítették, addig az Orbán-kormány első intézkedése volt, hogy ezeket a kedvezményeket visszaállította. A támogatást már az egy gyermekes családok is kérhetik, sőt azok is, akik gyerekeket vállalnak, akár örökbefogadással.

Az idei költségvetésben négy, míg a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra – fogalmazott Hende Csaba, kiemelve, hogy mivel a keret „felülről nyitott", minden igénylő megkaphatja a vissza nem térítendő támogatást, aki megfelel a feltételeknek.

Így változnak a szabályok

Hende Csaba beszélt a részletekről is: az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed; ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától. Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően negyven és 160 négyzetméter közötti lehet. Ez azt jelenti, hogy egy kétgyermekes család egy 110 négyzetméteres lakás vásárlásához 1,3-1,69 millió forintot, míg egy négygyermekes család ugyanekkora lakásra 2,5-3,25 millió forint támogatást kaphat. A csok rendszerében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is.

A már említetteken felül azok a szülők jogosultak a kedvezmény igénybevételére, akiknek legalább egy eltartott gyermekük van, aki nem töltötte be a 16 évet, vagy maximum 25 éves, de nappali tagozaton tanul. Továbbá azok a negyvenedik életévüket még be nem töltött házaspárok is, akik négy éven belül egy, vagy nyolc éven belül két gyermeket vállalnak, és ezt írásban rögzítik.

Mennyire számíthat a körmendi pár?

Két gyermeket szeretne vállalni az a fiatal pár is, akiket a szerdától igényelhető csok-ról kérdeztünk. A mentőápolóként dolgozó Bankó Zoltán elmondta körülbelül két hónappal ezelőtt hallottak az új támogatási rendszerről és élni is fognak a lehetőséggel. Családalapítási terveik már korábban megvoltak, minthogy az új támogatási rendszerről értesültek volna, de a végső döntést kétségtelenül megkönnyítette a csok.

Megtudtuk, a kozmetikusként dolgozó menyasszonyával, Haraga Evelinnel szeptemberben házasodnak össze és terveik szerint két gyermeket szeretnének majd vállalni. Zoltán elmondta, már most néznek lakásokat Körmenden és elképzeléseik szerint legalább kétszobás, lehetőleg újépítésű körülbelül hatvan-hetven négyzetméteres lakásban gondolkodnak. Reményeik szerint a lakásvásárlást hitelfelvétel nélkül is megtudják, majd oldani. Zoltán hozzátette: a július elsejétől igényelhető támogatással erre nagy esélyük van.

Megnéztük: Zoltánék a megadott paraméterekkel 1 millió forintra számíthatnak alapesetben, de a vásárolt lakás energiaminősítésétől függően akár 1,3 millió forintot is kaphatnak.

Árhatárok Vas megyében

Az új támogatási rendszer egyik érdekessége, hogy nem minden lakás vásárlását támogatják, ráadásul az ország különböző területein is vannak eltérések. Építés, illetve vásárlás esetén sem haladhatja meg a fajlagos négyzetméterár a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében pedig a 350 ezer forintot. A vásárolt ingatlannak legalább komfortosnak kell lennie és a hasznos alapterület maximum 160 négyzetméter lehet. „C" energetikai minősítésnél gyengébb besorolás esetén hatósági bizonyítvány kiállítása szükséges a lakóépület állapotáról. Új lakás építése vagy vásárlása esetén legalább „B" minősítésre van szükség. Valamint a CSOK kérelem benyújtásakor a végleges adásvételi szerződés nem lehet 120 napnál régebbi, ez azt jelenti, ha négy hónapja vettük meg ingatlanunkat, akkor még igényelhetjük a támogatást.

Nem mindegy azonban hol élünk. Közép-Magyarországon a következőképpen alakulnak a lakásárak, amelyekre még kapható támogatást. Budapesten: 35 millió forint; városokban: 28 millió forint; egyéb településeken pedig: 23 millió forint lehet maximálisan az ingatlan értéke. Az Alföldön és az északi megyékben a megyeszékhelyeken: 25 millió forint; városokban: 19 millió forint; egyéb településeken pedig: 16 millió forint a limit. A Dunántúlon, így Vas megyében is, a megyeszékhelyen: 28 millió forint; városokban: 23 millió forint; egyéb településeken pedig 18 millió forintig gondolkozzunk lakás vagy ház vásárlásban, ha nem szeretnénk elesni a támogatástól.

Lakásválaszték csok-kal

Kíváncsiak voltunk, hogy Vas megyében ennyi pénzért hozzájuthatunk-e álmaink családi fészkéhez, vagy pedig túl nagy kompromisszumot kell kötnünk a cserében a támogatásért. Zsigmond Balázs, egy szombathelyi ingatlaniroda vezetője elmondta: a megállapított felső határba gyakorlatilag bármilyen lakás belefér. Szombathelyen 24-25 millió forintért már teljesen új, minden igényt kielégítő száz négyzetméteres lakást is kaphatunk. Jobb állapotú, belvároshoz közeli felújított családi házat szintén lehet venni 28 millió forintért, persze itt már az extrém igények nem férnek bele, de aki komoly luxusra vágyik, annak valószínűleg nem is hiányzik a kapható támogatás összege.

A megye egyéb részein már más a helyzet, hiszen nem mindegy, hogy Körmenden vagy Sárváron képzeljük el a jövőnket, de a szakember szerint itt is igaz, ha nincsenek extra igényeink, bőven beleférünk a maximális 23 millió forintba. Egyetlen buktató lehet, hogy nem csak az ár, hanem az alapterület is maximalizált. Lakások esetében ez nem jelent gondot, de a házaknál megállapított 160 négyzetméter már könnyen összejön egy régebbi építésű, többszintes, kétgenerációs családi háznál, így ezek az ingatlanok kiesnek a támogatási keretből. Az egyéb településen érvényes 18 millió forintos plafon pedig szintén elegendő lehet. Példaként egy falun található pár éves könnyűszerkezetes családi házat említett Zsigmond Balázs.

A szakértő összességében pozitívnak ítéli a szabályozást, mivel ár alapján gyakorlatilag semmilyen ingatlant nem zárnak ki a támogatási rendszerből, még úgy sem, hogy az elmúlt évhez képest emelkedtek az ingatlanárak a megyében.

Megtudtuk, hogy akik felkeresik irodájukat lakásvásárlás céljából, azok többnyire tisztában vannak a csok által nyújtott támogatás feltételeivel. Zsigmond Balázs bízik benne, hogy az új támogatási rendszer hatására fellendül a lakáspiac.

Amire érdemes még figyelni!

A támogatást a pénzintézetek vásárlásnál a vételár részeként egy összegben, építésnél/bővítésnél viszont utólag fogják folyósítani, a készültségi foknak megfelelően, részletekben. Fontos tudni azt is, hogy nem mindegyik bankkal köt majd megállapodást az állam.

Az új támogatási rendszert nézhetjük úgy is, hogy a családok kategóriát válthatnak a csok segítségével. Idáig egy kétgyermekes család az eddig összegyűjtött 2 millió forintos megtakarítását maximum 8 millió forint lakáshitellel tudta kiegészíteni, hiszen lakásvásárlás esetén a felvehető hitelösszeg legfeljebb az önerő négyszerese lehet. Tehát hitellel együtt egy 10 millió forintos ingatlant vásárolhatott meg. Ezzel szemben szerdától a rendelkezésre álló 2 millió forintos önerőt könnyedén 3 millió forintra emelhetik. Nagyobb önerővel pedig magasabb összegű hitelre lesz jogosult a háztartás. A lakástámogatás felhasználásával összességében így már egy 15 millió forintos lakásba költözhet be a négyfős család. A vissza nem térítendő állami támogatás igénybevételével tehát másfélszeresére növelhető a potenciálisan megvásárolható lakás értéke és alapterülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!