Gazdaság

2014.10.23. 14:27

Dolgozó nyugdíjasok

Egy kimutatás szerint a szigorodó szabályok ellenére két évtized alatt több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjas munkavállalók száma.

Peltzer Géza

A nyugdíjrendszer változásai nagymértékben befolyásolták a 60 év feletti népesség gazdasági aktivitását. Az inaktív keresők (saját jogú öregségi nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, hozzátartozói nyugdíjas) aránya az időskorúak között 2001 óta összességében 3 százalékponttal csökkent, számuk viszont nőtt a pénzcentrum szerint. A korcsoportos bontás rávilágít arra, hogy az aránybeli csökkenést az okozza, hogy a 60–64, illetve a 65–69 évesek között csökkent az inaktív keresők aránya. 2011-ben már közel 180 ezer 60 év feletti személy tartozott a gazdaságilag aktívak csoportjába, a 60–61 éveseknek viszonylag jelentős hányada volt jelen a munka-erőpiacon elsősorban aktív keresőként, másodsorban pedig nyugdíj mellett dolgozóként. Habár az időskori munkavállalással tovább növelhetjük a későbbi nyugdíjat, sokaknak ma már választaniuk kell: tovább dolgoznak vagy csak nyugdíjat kapnak.

Az élettartam hosszabbodásával a modern társadalmakban, így Magyarországon is egyre több az idős ember, ugyanakkor – a szigorodó szabályok ellenére – egyre többen döntenek úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve is tovább dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!