Gazdaság

2014.07.18. 12:44

Hajtós versenyben új motorokkal

Új motor gyártásába fogott a megye egyik legnagyobb munkaadója, a szentgotthárdi Opel. A cég igazgatója, Solt Tamás arról beszélt, miért itt fejleszt az amerikai tulajdonú cég és hogyan szerez jó munkaerőt.

Mehlhoffer Tamás

- A világ gépjárműpiacáról nem sok jó hírt lehetett hallani az elmúlt években, az Opel is sokat küszködött. Hogyan lehet, hogy Szentgotthárdon minden évben mégis új beruházást, bővítést jelentenek be?

- A 2008-as válság ráirányította a vállalatok figyelmét a gazdaságos működés fontosságára. Ez igaz az Opelre is. Magyarországon pedig nagyon gazdaságosan lehet üzemeltetni egy gyárat, akár csak Szlovákiában vagy Lengyelországban. A felvevőpiacunk viszont Nyugat-Európa, főként Németország és az Egyesült Királyság, ahol lassan beindul a kereslet.

- A hírek arról is szólnak, hogy a bővítésekhez nehéz munkaerőt találni a régióban.

- 2010-ben 800 fő, tavaly további 200 fő felvételét hirdettük meg, eddig nem volt probléma. De érezzük, hogy versenyben vagyunk más nagy cégekkel az új munkatársakért, például szombathelyiekkel. Ráadásul a kínálat is megtorpant, hiszen a munkanélküliség is megállt 4-5 százalék között. Ezért is támogatjuk például a gépészmérnökképzés beindítását helyben vagy a duális rendszerű szakképzést. Saját tanműhelyeket is működtetünk, ahol a fiatalok a vállalat igényei szerinti képzéseken vehetnek részt és az itt szükséges ismereteket szerezhetik meg. Azzal is igyekszünk vonzóvá tenni a céget, hogy elmondjuk: a „Legjobb Munkahely" felmérésben a kollégáink 86 százaléka nyilatkozott pozitívan rólunk.

Solt Tamás Fotó: Szendi Péter

-A határ mentén sok szó esik az ausztriai munkavállalásról. Érdekes módon és más iparágakkal ellentétben az autóiparban nem jellemző, hogy Ausztria elszívná a munkaerőt. Bár multinacionális vállalatról beszélünk, a gyár mégis Szentgotthárdon működik. Milyen szerepelt vállalnak a helyiek életében?

- A térség meghatározó munkáltatójaként - hiszen alkalmazottaink többsége a környéken él - részt veszünk a városi társadalmi életben. Anyagilag is közreműködünk adományozásban, rendezvények megszervezésében. Fontosnak tartom azt is, hogy energiahatékonyan és környezetbarát módon működünk, minden egészségügyi határértéket szigorúan betartunk. Az itt élőket nem éri szennyezés és nem hallgatnak elviselhetetlen zajokat. Még egyszer sem volt panasz ránk - ez is az együttélés része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!