Gazdaság

2014.08.14. 12:54

Csökkent a személyi jövedelemadó szerint adózók részaránya

A személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók száma az elmúlt évek során folyamatos csökkenést mutat, amely annak köszönhető, hogy az adózók a kevesebb adminisztrációs teherrel járó kedvezőbb adózási formákra tértek át (eva, kata).

Peltzer Géza

A NAV 2014. január 1-jén Vas megyében 11 ezer 500 gazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozót tartott nyilván. Tavaly év elején bevezetésre került a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) amely egyre népszerűbb. Ennek oka, hogy év közben is lehet választani, egyszerű az adminisztrációja, valamint az idei évtől már lehetőség van arra is, hogy magasabb összeg (75 ezer forint) megfizetésével magasabb nyugdíjra és táppénzellátásra szerezzen jogosultságot a kisadózó.

A katát választó adózók meghatározó része egyéb szolgáltatásokat (fodrászat, kozmetika) végzett, illetve olyan szakmát folytatott (jogi, pénzügyi, számviteli, műszaki tanácsadói), amelyekre az alacsony költséghányad elszámolása volt jellemző. Az év elejére az egyéni vállalkozók hatoda, mintegy 1 800 fő tért át a kata hatálya alá, melynek következtében a személyi jövedelemadó szerint adózók részaránya 95 százalékról 81 százalékra csökkent. A megyében az egyéni vállalkozások által foglalkoztatottak száma 2013-ban meghaladta a kilencezer főt a tételes költségelszámolók bevallásai alapján.

A létszám csaknem 70 százalékát maguk az önfoglalkoztató egyéni vállalkozók tették ki, az alkalmazottak és segítő családtagok 30 százalékot meghaladó részaránya pedig 3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál. Ebből következően az egyéni vállalkozókra alapvetően az önfoglalkoztatás jellemző. Az alkalmazottak és segítő családtagok száma 2,8 ezer fő, átlagjövedelmük 7 százalékkal emelkedett 2013-ban, mely kismértékben marad el az éves minimálbér összegétől. A vállalkozói kivét egy főre jutó éves átlagos megyei összege 110 ezer forinttal több a 2012. évinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!