Gazdaság

2014.08.28. 14:00

Listán a kiválók - Pozitív minősítést kapott 9 vasi vállalkozás

Szombathely - Kilenc vasi vállalkozás kapta meg a fogyasztóvédelem „pozitív listás tanúsítványát” csütörtökön a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségén. A minősítés szerint élen járnak a fogyasztók széleskörű és magas színvonalú kiszolgálásában.

Simon Erzsébet

Néhány éve megismerhetjük azokat a kereskedelmi, vendéglátóipari vállalkozásokat, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a fogyasztóvédelmi hatóság, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük. Ezért aztán szerepelhetnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság úgynevezett pozitív listáján. Országosan már 2360 a számuk, Vas megyében 77.

 

Csütörtökön a Vas Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségén kilenc vasi vállalkozás kapta meg a minősítést, képviselőik közül hatan személyesen vették át az elismerést Harangozó Bertalan kormánymegbízottól és Pintér Istvántól, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatójától.

Harangozó Bertalan szerint ma a fogyasztóvédelemnek fontos szerepe van abban, hogy a vásárlókat tudatos magatartásra ösztönözze. Pintér István egyebek mellett arról szólt, hogy miután a jogszabály lehetőséget ad a renitens vállalkozások nyilvánosságra hozatalára, ők úgy gondolták még 2011-ben, hogy ildomos azokat is megismertetni a nyilvánossággal, akik jogkövető magatartásukkal, panaszmentes munkájukkal kiérdemlik a vásárlók bizalmát. Megyénkben most a Sipos Autóház, a Piramis Ajándék és Építőanyag Szaküzlet, a Papas Kebab Kft., a Marco-Polo Hamburger és Salátbabárt üzemeltető Gastro Csillag Kft., a Fortuna Eszpresszót üzemeltető Horváth József egyéni vállalkozó, a csepregi Eredics Gumiszerviz, a celldömölki Mezőgazdasági Szaküzlet Kft., a szombathelyi Gerendás Étterem üzemeltetője, a Dannak Kft., és a sárvári Defekt 2003 Gumiszerviz Bt. kapott pozitív listás tanúsítványt a fogyasztóvédelmi hatóságtól.

Az eseményen részt vett dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztóvédelmi Központ (EFK) igazgatója, aki a határon átnyúló fogyasztóvédelemben fontos szerepet betöltő EFK tevékenységét ismerette. A legfontosabb feladatai között említette az egyedi fogyasztói panaszok és jogviták rendezésében való ingyenes érdemi közreműködést. Szilágyi Ildikó, a vasi fogyasztóvédelem vezetője pedig a felügyelőség idei munkáját értékelve számokat sorolt: 28 témakörben indítottak vizsgálatot, 422 ellenőrzést végeztek, ennek több mint felében találtak kifogást. A cél elsősorban a tisztességtelen kereskedői gyakorlat kiszűrése volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!