Gazdaság

2008.02.22. 03:29

Szezon előtt a MÉH-esek

Megyei körkép - Több MÉH-telep is bezárta kapuit Magyarországon az elmúlt években. Ugyanakkor a megyében megkeresett hulladékgyűjtő udvarok továbbra is népszerűek. Nagyobb fellendülést a piacon a tavaszi lomtalanítás után várnak.

Takács Gábor

Sárváron, az Észak-dunántúli MÉH Rt. szerződésbe kiadott telepén a téli időszak hatása még érzékelhető, az átlagosnál gyérebb a forgalom.

- Rossz időben a gyűjtők sem igazán mozgolódnak. A lomtalanítások március-áprilisban indulnak, akkor várható a forgalom emelkedése - tudtuk meg a telepvezetőtől.

A celldömölki Kemenesfém Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-ben az első negyedévben inkább a céges beszállítások dominálnak. A leadott hulladékot szelektálják, majd a feldolgozás után, amikor már kohókész állapotba kerül, vagonokba rakják, és Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában adják el. A kemenesaljai telepre többnyire vasat, színesfémet, lemezeket visznek be, papírral egyáltalán nem foglalkoznak - emelte ki Király László telephelyvezető. A körmendi MÉH-Ker Kft.-nél megtudtuk: ugyan a tavalyi év közepétől fokozatosan csökkentek az árak, de most már emelkedés figyelhető meg a piacon. Dobos János, a kft. vezetője azt mondja, színesfémet belföldön nem nagyon vásárolnak. Az alumíniumot ugyan feldolgozzák Magyarországon, de a rezet inkább külföldön értékesítik. - A lemezt mi általában leollózzuk , és úgy kerül eladásra - tette hozzá.

Megtudtuk, nincsenek lényeges különbségek az árak között, de ezekben a hónapokban a vas és a lemez ára magasabb a korábbiaknál, ebben szerepe van a forint gyengülésének is. A MÉH-telepeken elmondták, ha valamilyen áruféleségből nagyobb az értékesítési lehetőség, ezt a gyűjtők is hamar megtudják, és így arra a hulladékkörre összpontosítanak.

Az udvarokon gyakran előfordulnak ellenőrzések, így az ÁNTSZ, a környezetvédelmi felügyelőség, a munkavédelmi felügyelőség is gyakori vendég. A hatóságok a munka-, környezetvédelmi és anyagkezelési előírások betartására összpontosítanak leginkább. A hulladékudvarok vezetői szerint ha felmerül a gyanú, hogy lopott az áru, értesítik az illetékes hatóságot, a pácienst pedig visszatartják. Egyébként a hulladék leadásakor egy büntetőjogi nyilatkozatot kell aláírni: az illető felel az áruért, hogy nem lopás által jutott hozzá. Megtudtuk, a legtöbb helyen a rendőrséggel is kapcsolatban vannak, és ha gyanús áru érkezik, akkor értesítik őket. Ugyanakkor elmondták, nem egyszerű egy-egy hulladékféleségnek az azonosítása, tehát hogy valójában honnnan, miből származik.

Érdekességként említették, hogy a tőzsdei mozgások is hatással vannak a színesfém és a vas árára is. Ezenkívül a forint-euró árfolyam változásai is befolyásolják az átvételi és eladási árakat. Az év első hónapjaiban emelkedő tendencia mutatkozik a fémek vásárlására a kohók részéről. Aztán két-három hónap elteltével leviszik az árakat, mert a kohók megtelnek.

A vasgyűjtés napjainkra sajátos iparággá vált. És nem csupán legális formában. Gyakran szerepel a rendőrségi hírek között, hogy színesfém-tolvajok jelentős károkat okoztak. Ugyanakkor sokan legális formában űzik a szakmát . Szombathelyen például egy férfi több évtizede gyűjti már a fémtárgyakat. Biciklijéhez utánfutót szerelt, és olyan kapcsolatrendszert alakított ki a lakossággal, hogy előszeretettel értesítik, merre kell mennie az áruért .

A vas és a lemez átvételi ára most kicsit magasabb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!