Gazdaság

2017.02.16. 17:45

Tiltakozhatunk-e a főnök utasítása ellen? (x)

Amikor aláírunk egy munkaszerződést, akkor abban általában pontosan meg van határozva, hogy az általunk elvállalt munkakörön belül milyen feladatokat kell majd ellátnunk.

Emellett azonban elég gyakori, hogy a munkáltató saját ügyvédjével egy olyan pontot is belefoglaltat, amely szerint a munkáltató egyéb utasításainak is eleget kell tennünk.

A gyakorlat szerint viszont sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon mikor tagadhatjuk meg a főnök utasítását?

Mikor vagyunk kötelesek megtagadni az utasítás elvégzését?

A magyar jogszabályok szerint több esetköre is van a megtagadás lehetőségének. Az első, amikor kötelesek vagyunk ezt megtenni. Ilyen a hatályos törvények szerint az az eset, amikor a főnök utasításának végrehajtásával más személy egészségét, testi épségét, vagy a környezetet súlyosan és közvetlenül veszélyeztetnénk. A második esetkör pedig az, amikor olyat kér tőlünk a főnökünk, aminek végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy saját életünket, testi épségünket, egészségünket súlyosan és közvetlenül veszélyeztetné.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az első esetre tökéletes gyakorlati példa lehet az, ha például sofőrként egy olyan cégnél dolgozunk, ami szállítmányozással foglalkozik, és főnökünk arra kényszerít minket, hogy nem üzembiztos kamionnal induljunk egy külföldi útra, például rossz kormányrendszerrel.

Ebben az esetben ugyanis azonnal látható, hogy egy ilyen, műszaki hibás kamionnal nemcsak a saját életünket, testi épségünket veszélyeztetjük, hanem a közlekedésben részt vevő más emberekét is, és ráadásul súlyosan, és közvetlenül is.

Ilyen esetben tehát nekünk, mint kamionsofőrnek, kötelességünk megtagadni a munkavégzést. Sokszor félünk ezt megtenni, mert hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy elbocsátás lesz a vége, de ezt jogilag egy nagyon egyszerű manőverrel ki tudjuk küszöbölni: kérjük a főnöktől az utasítást írásban, és mi is írásban tagadjuk meg a teljesítését, és részletesen indokoljuk is meg. Ezzel teljes egészében feddhetetlenek leszünk a törvény szerint is, ügyvédnek is bátran átadható, így ezáltal az elbocsátás erre hivatkozva nem történhet meg majd jogszerűen.

Amikor lehetőségünk van a megtagadásra

A másik esetünk pedig az, amikor nem kötelező megtagadnunk az utasítás elvégzését, de a lehetőségünk adott rá. Ez akkor fordulhat elő, ha a főnökünk olyan dologra utasít minket, aminek elvégzésével jogszabályt sértünk. Erre egy szemléletes gyakorlati példa, ha gyermekünk még kiskorú, ám vállal munkát, és a főnöke éjszakai munkavégzésre utasítja – ez ugyanis törvénybe ütközik.

Ilyenkor nem kötelező megtagadni a munkavégzést, de jogszerűen megteheti gyermekünk, aki akár a mi segítségünkkel az összes körülmény gondos mérlegelésével eldöntheti, hogy teljesíti-e a főnök utasítását. Emellett azonban érdemes tudni, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően, mint munkavállaló, kötelességünk munkavégzés céljából rendelkezésre állnunk akkor is, ha megtagadjuk a főnök utasítását, viszont a törvény lehetővé teszi számunkra, hogy az utasítástól eltérjünk, de csak és kizárólag akkor, ha a munkáltatónk károsodástól való megóvása érdekében feltétlenül szükséges, és nem tudjuk őt értesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!