Gazdaság

2014.08.13. 17:20

A hatvan év felettiek már nem nagyon nyaralnak

Egy felmérés szerint nyáron hosszabb időre utaznak el a magyarok, zömük külföldön tölti a szabadságát. Ez a vasiakra különösen jellemző.

Peltzer Géza

A nyári időszakban jelentősen megemelkedik a külföldre utazók száma, és jellemzően hosszabb időtartamra utaznak, mint az év többi hónapjában. A magyarok jelentős része továbbra is belföldön nyaral, a külföldi úti célok közül Horvátország és Görögország a legnépszerűbb.

– A kéthetes utazási időszakot egyáltalán nem tartom jellemzőnek. Bár Görögország tekintetében valóban növekvő az érdeklődés, köszönhetően egy debreceni utazásszervezőnek, akik nagy kapacitásával és országos autóbuszos gyűjtőhálózatával elárasztja a piacot olcsó, görögországi utazásokkal; szombathelyi foglalási és felszállási lehetőség miatt a vasiak is preferálják – ezen utak minősége egyébként megfelelő – mondta el lapunknak Grünwald Zsolt, egy helyi utazási iroda marketingvezetője. Ritka a 60 év felettiek 2 hétnél hosszabb utazása, maximum külföldi rokonlátogatás – valószínű ez nyomja meg a biztosítási statisztikát. Mi ezt a repülőjegy-vásárlásoknál mérjük.

Egy kérdőív alapján azok, akik terveznek utazást, túlnyomó többségben családjukkal vagy párjukkal valósítják ezt meg. Baráti társasággal a megkérdezettek kilenc százaléka, míg egyedül, vagy szervezett csoportos utazás keretein belül csupán két százalékuk utazik. Ezzel szemben a szerződések több mint fele egy főre vonatkozik, bár a nyári hónapokban az átlagosnál magasabb a több biztosítottra vonatkozó szerződések aránya.

– A vakációs céllal utazók általános foglalási létszáma két fő. Főleg idősebbeknél jellemzőbb a társítást kérő, egyébként inkább városlátogatásra, körutazásra látogató egyedül utazó. Irodánk által szervezett utaknál vállaljuk a társítást, felár mentesen még akkor is, ha nem találunk szobatársat.

A magyarok számára a belföldi utazás még mindig nagyon népszerű, 58 százalékuk választja ezt a formáját a pihenésnek. A KSH adatai szerint 2013-ban a magyar lakosság összesen 16 millió külföldi utazást tett, ebből 31,6 millió napot turisztikai céllal töltött külföldön. A legnépszerűbb úti célok: Horvátország (56 százalék) és Görögország (37 százalék), de akadnak olyanok is, akik Nicaraguában, az Egyesült Államokban nyaralnak.

– Horvátország azért talán a legkedveltebb a tengerparti úticélok közül, mert közel van, ár-érték arányban jó, és például az olasz Adriával ellentétben kevesebb, mint egy hétre is lehet szállást foglalni – folytatta a szakember.

A nyaralás alatt is adódhatnak olyan kellemetlen meglepetések, amik megkeseríthetik a gondtalan kikapcsolódás élményét.

– Évről évre jellemzőbb a biztosítás-tudatosság. Az utazási irodák által ajánlott utasbiztosítási termékek jók, kipróbáltak, a nyújtott szolgáltatáshoz képest nagyon kedvező árúak. Én mindenképpen azt tanácsolom, hogy elutazás előtt kössön mindenki biztosítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!