Gazdaság

2014.09.24. 16:30

Vasegerszeg a tíz legmódosabb település között volt 2013-ban

Vasegerszeg - Egy friss, a Nemzeti Adó és Vámhivataltól származó adat szerint Vasegerszegen 2013-ban 290 ezer 215 forint volt az egy főre jutó havi összevont jövedelem, ami a magyarországi települések sorában a hetedik helyet jelenti beleértve két budapesti kerületet is.

Peltzer Géza

Bárkit kérdezünk a majdnem háromszázezer forintos jövedelemről a községben, mindenki csak a fejét csóválja, mondván, hogy itt egyszerű emberek laknak, akik Répcelakra, Hegyfalura, Sárvárra járnak dolgozni különböző üzemekbe, de ennyit senki nem keres. – Nem látszik az üzlet forgalmán és az itt vásárlókon, hogy ennyire gazdag lenne ez a falu, én hihetetlennek tartom ezt a jövedelmet – mondja a helyi üzlet eladója. A boltban csak akkor fogy jobban az áru, ha akcióznak, még a fizetésnapok sem lökik meg a keresletet – sőt akkor a közeli nagyobb településekre mennek bevásárolni az emberek – mondja. Általában idősek vásárolnak itt napi cikkeket, teszi hozzá Baloghné Bencsik Brigitta.

Németh József polgármester hitetlenkedik a magas jövedelem hallatán. Fotó: Szendi Péter

A polgármesteri hivatalban dolgozók is csodálkoznak a kiugróan magas jövedelem hallatán. Mindenki találgatja, mi lehet ennek az oka. Igaz, hogy munkanélküli szinte nincs a faluban, de sokan jönnek segélyért, a kérelmeken fel kell tüntetni a jövedelmet is – ilyen keresettel senki nem adott be kérelmet.

Épül az M86-os, sok helybéli adta el az új út mellett lévő telkét, kertjét az államnak.

Németh József polgármester is meg van lepve, de neki azért van reális tippje a magas jövedelem lehetséges okára. – Elképesztően magas ez a jövedelem, meg vagyok lepve – kezdte. Aztán a lehetséges okokat kutatva elmeséli, hogy a falu mellett építik az M86-os utat, az építkezést kisajátítás előzte meg. Sok helybéli telkét, kiskertjét megvásárolták, hogy megkezdhessék az építkezést, és ez a pénz megjelenik az adóbevallásokban is összevont jövedelemként. Hogy hányan adták el földjeiket, pontosan nem tudni, de a falut elkerülő szakasz több mint egy kilométeres, és nem csak az út által elfoglalt területet vásárolta meg az állam, hanem a nyomvonal mentén egy sokkal szélesebb szakaszt.

– Ilyen csak egyszer volt a falu életében, többször már nem lesz – teszi hozzá a polgármester mosolyogva. Azt is elárulta, hogy az ingatlaneladásoknak más oka is van: a falu öregszik, az idős emberek eladják földjeiket, házaikat. A polgármester elárulja, nagyon várják már, hogy elkészüljön az út, mert akkor végre megszabadulnak a mostani hatalmas kamionforgalomtól. A falu nyugodtabb, csendesebb lesz, és ennek a helyi vállalkozások nem látják majd kárát. A tervezett átadási idő 2016 októbere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!