Haladás

2016.06.09. 06:43

Király Gábor: Most csak a játék érdekel

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás 103-szoros válogatott kapusa szeretné az Európa-bajnokság minden pillanatát megélni és a focit élvezni.

Pum András

Király Gábor már óvodás korában focizott, az általános iskolát a Bolyai János Gyakorló iskolában végezte. A labdarúgás mellett iskolai szinten kézilabdázott és magasugrásban is jeleskedett. Hat évesen, 1982-ben kezdte el a labdarúgást a Haladásban, Szarka Zoltán volt az első edzője. 1993-ban lett a Haladás igazolt játékosa, 1997-ig védett a Rohonci úton. Összesen 96 első,- és másodosztályú bajnokin állt a zöld-fehérek kapujában. 1997-ben a Hertha BSC-hez igazolt, 2004-ig 198 Bundesliga mérkőzésen védett Berlinben. 2004-ben Angliába, a Crystal Palace-hoz igazolt, 2005-ben a Premier League második legjobb kapusának választották. 2007 februárjában a Burnleyhez igazolt, majd 2009-ben kölcsönben a német elsőosztályú Bayer Leverkusenhoz szerződött. Nyáron visszatért Németországba, az 1860 München leigazolta. Eközben idehaza, 2010-ben az évtized legjobb magyar kapusának választották. 2014-ben, öt müncheni év után visszatért Angliába, a Fulham alkalmazta.

2015 nyarán azonban lezárta sikeres külföldi karrierjét és visszatért nevelőklubjába, a Haladásba. A magunk mögött hagyott bajnokságban az ötödik helyen végzett vasiak meghatározó játékosa volt, rengeteg pontot hozott Mészöly Géza együttesének, mind a 33 bajnokit végigvédte. Nem csak a Szombathelyi Swietelsky-Haladásban, hanem a válogatottban is parádézott  - csak a feröer-szigeteki selejtezőt hagyta ki. Király rengeteg kitüntetést is átvehetett. A sportnapilap tudósítói az év legjobb játékosának választották, de megkapta a 2015-es év Vasi Embere címet is. Az Év sportolója gálán a sportújságírók szavazatai alapján is Király volt a legjobb labdarúgó.

A 40 esztendős Király Gábor pályafutásában a nyári, franciaországi Európa-bajnokság lesz az első világesemény, amelyen részt vesz. A játékosnak az NB I. befejezése után kevés ideje volt a pihenésre

- Pár nap volt csak a bajnokság vége és a válogatott edzőtábor kezdete között és akkor is voltak hivatalos elfoglaltságok, de igyekeztem pihenni is - mondta Király Gábor. - Ami az esélyeket illeti, sok helyütt elmondtam már, hogy nekünk magunkkal kell foglalkozni. Ki kell hozni magunkból a maximumot és az eldől majd, hogy mire  elég. A felelősségünk most abban van válogatott játékosként, hogy az előttünk lévő időszakban mindent megtegyünk azért, hogy az Eb-n a lehető legjobb formában legyünk, pszichésen és fizikálisan is. Tudom, hogy a drukkerek mennyire várják a kontinensviadalt. Ez egy új helyzet a legtöbb szurkolónak, hogy a magyar válogatottért is lehet szurkolni az Eb-n. Lehet, hogy valaki évek óta drukkol az olasz, a spanyol vagy épp a német válogatottnak, de most 44 év után ott lesz hazánk válogatottja is az Európa-bajnokságon. Bizonyára sokan el is jönnek majd és a helyszínen szurkolnak.

- Nekünk, játékosoknak is egy új élmény lesz - folytatta Király. - A családom természetesen szintén nézi majd a mérkőzéseket, az hogy a helyszínen vagy itthon, még nem dőlt el. Ami az ellenfeleinket illeti, az osztrákok korábban megkezdték a fiatalítást, sok játékosuk kezdőként szerepel külföldön. Az izlandiak tipikus északi futballt játszanak, beívelésekkel, agresszív letámadással, brusztolással. Portugália technikás, gyors csapat, kellemetlen ellenfél. De minden 90 perc más. Rajtunk múlik majd, hogy mennyit engedünk az ellenfélnek, hogyan készülünk fel a mérkőzésekre. Egész pályafutásom alatt mindig a következő feladatra, az adott mérkőzésre koncentráltam. Nincs ez másként most sem. Az Európa-bajnokságra is így készülök, és igyekszem majd minden pillanatát megélni és a focit élvezni. Ha majd visszavonulok, lesz időm mérleget vonni, milyen helyet foglal el pályafutásomban az Európa-bajnokság. Most csak a játék érdekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!