Haladás

2015.01.29. 11:07

Legalább nyolcezres lesz az új Haladás-stadion (Frissítve!)

Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése csütörtök délelőtti ülésén közgyűlésén bemutatták a 2016. év végére elkészülő új Haladás-stadiont.

Unger Tamás

A városi közgyűlésen (és az azt követő sajtótájékoztatón), Vígh László, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgató-helyettese, miniszteri biztos adott helyzetjelentést a sportkomplexumról.

Mérnök kollégái bemutatták a 9,6 milliárd forintos beruházás látványtervét, ami „papíron” is nagyon impozáns. Várhatóan 2015 őszén – a kivitelezési tervek elkészülte és a közbeszerzési pályázat lebonyolítása után – adják át a területet a kivitelezőnek, és 12-13 hónap elteltével, 2016 „szilveszterére” el is készül. A jelenlegi Rohonci úti sportlétesítményből gyakorlatilag semmi sem marad (az egyesület Kenderesi utcai területe viszont nem tartozik ehhez a beruházáshoz). A lehető leggazdaságosabb módon egybeépül a stadion és a sportcsarnok, mégis, egymástól elkülönítve is használhatók. UEFA IV-es kategóriájú – tehát legalább 8 ezer ülőhelyes – stadion épül, amelynek jó néhány további szigorú előírásnak kell megfelelnie; ezért többek között a pályát a mostanihoz képest kicsit elforgatják. A fedett lelátó várhatóan mintegy 9500 szurkolót tud majd befogadni. A hazai "B" közép, illetve a vendégszurkolói szektort minél távolabb kell egymástól elhelyezni, ezért ők a két kapu mögé kerülnek.

Nagy változás, hogy a sportcsarnok nem a Rohonci út, hanem a Perint patak felöli oldalon kapcsolódik a stadionhoz. Ebben nagyon sok minden kap majd helyet.

Hogy a labdarúgás kiszolgáló helyiségeinél maradjunk: 17 Skybox, 500 fős VIP-hely a lelátó nyugati oldalán, alatta a sajtó számára egy 200 négyzetméteres terület, lesz 75 fős konferenciaterem, négy csapatöltöző, bemelegítőterem, orvosi részleg, a lelátók alatt pedig a szurkolókat kiszolgáló kioszkok, mosdók. A szurkolói kör kérésére itt kap helyet a szurkolói bolt, illetve a Haladás múzeum is.Nem kevésbé grandiózus a többi sportágat kiszolgáló fedett létesítmény, amelyben kettő kézilabdapálya méretű csarnok is helyet kap, az egyikhez 500 fős mobil lelátót is terveztek. Lesz új futófolyosó, súlyemelő-, ökölvívó- és birkózóterem is, és persze nem hiányozhat a konditerem és az öltözők sem.

Fotó: haladasstadion.hu

A stadionon kívül – sok zölddel – a mostaninál több parkoló lesz. Ezeknek esnek áldozatul a teniszpályák – a teniszezők új otthonának kialakításához keresik a megoldásokat. Az építkezés megkezdéséig minden, a jelenleg a Rohonci úton üzemelő szakosztálynak meg kell találni az „átmeneti szállását.” Már erről is zajlanak az egyeztetések.

Az NB I-es labdarúgócsapat ügye viszont kormányszinten intéződik: a legnagyobb esélye annak van, hogy a következő őszi szezonban már a Király pályán rendezik a bajnokikat.

Fotók: Unger Tamás

Szó esett az Illés Béla Football Akadémia mintegy 2,5 milliárd forintból történő nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelő centrummá fejlesztéséről is. Az ütemezés hasonló a Haladás sportkomplexumhoz, tehát 2016 végére várható az elkészülte. Összesen öt nagyméretű füves pályát alakítanak ki, ebből egy világítással is rendelkezik, a műfüves pálya is kap villanyvilágítást, illetve készül egy 20x40 méteres, kapusedzésre alkalmas pálya is. Az akadémia új kiszolgáló épületébe 57 kétágyas szobát, két nevelői szobát, négy oktatótermet, tíz öltözőt, diagnosztikai, rehabilitációs részleget, edzői szobákat, raktárakat terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!